Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Vo Zvolene predstavia nový diel knihy Významné lesnícke miesta

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Kniha zoznamuje čitateľa s významnými lesníckymi miestami, ako nositeľmi zaujímavých historických informácií, estetických aj technických hodnôt.

Zvolen 22. januára (TASR) - Druhý diel publikácie venovaný významným lesníckym miestam na Slovensku predstavia v Lesníckom a drevárskom múzeu (LDM) vo Zvolene vo štvrtok (25.1.) o 14. hodine. Kniha obsahom aj formou nadväzuje na publikáciu Významné lesnícke miesta na Slovensku I, ktorú Lesy SR vydali v roku 2009 a predstavuje ďalších 34 významných lesníckych miest z rôznych lokalít krajiny. Pre TASR to uviedla jedna z autorov publikácie, vedúca LDM Ľubica Miľanová.

Lesy SR, inšpirované fenoménom svetového dedičstva UNESCO, začali v roku 2007 vytvárať sieť významných lesníckych miest. Tento krok umožnil začať proces objavovania aj znovuobjavovania lesníckej histórie a úsilia prezentovať ho v hodnotnej podobe pred odbornou lesníckou aj širokou laickou verejnosťou.

„Lesy Slovenskej republiky sa touto aktivitou uchádzajú o svoje miesto spolutvorcu a ochrancu kultúrneho dedičstva na Slovensku. Svoj prístup k nemu veľmi účinne potvrdzujú aj v týchto dňoch, keď pripravujú prezentáciu publikácie Významné lesnícke miesta na Slovensku II ako svoj významný edičný počin“, uviedol generálny riaditeľ Lesov SR Marian Staník.

Kniha zoznamuje čitateľa s významnými lesníckymi miestami, ako nositeľmi zaujímavých historických informácií, estetických aj technických hodnôt. Predstavuje ich z hľadiska genézy a významu pre lesníctvo a zaznamenáva ich súčasný stav. K dvojjazyčným textom (slovenčina, angličtina) a obrazovému materiálu s doplňujúcimi informáciami sú priložené údaje, ktoré informujú o umiestnení jednotlivých lokalít na mape Slovenska. Publikácia, ktorá vyšla v  reprezentatívnom vydaní, je pozvánkou na ich návštevu.

Kolektív autorov v zložení Ľubica Miľanová, Tatiana Figurová, Mária Rošková, Marek Vanga a Ján Mičovský, doplnený o fotografa Romana Uhliara a grafikov Máriu Gálovú a Miloša Sedláčka verí, že kniha presvedčí návštevníka nielen o intenzívnom využívaní lesnej krajiny človekom, ale i o jeho nemalej investícii do jej zveľadenia a udržania.