Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Regióny

Vo Vajnoroch sa uskutoční súťaž amatérskych vinárov o najlepšie víno

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Súťaž o najlepšie víno Vajnkoštu umožní zúčastneným amatérskym vinárom porovnať kvalitu svojho vína.

Bratislava 27. apríla (TASR) - V bratislavských Vajnoroch sa uskutoční súťaž Vajnkošt amatérskych vinárov o najlepšie víno. TASR o tom informoval predseda Vajnorského vinohradníckeho spolku - Via Vitis Milan Kodnár. Takouto akciou chcú upozorniť ľudí na neutešený stav vinohradníctva v Bratislave, ktoré bolo dlhé stáročia jej pýchou.

"Súťaž o najlepšie víno Vajnkoštu umožní zúčastneným amatérskym vinárom porovnať kvalitu svojho vína, ktoré sa urodilo z hrozna dopestovaného v malokarpatskom vinohradníckom rajóne, s dôrazom na pôvod vo vinohradníckej obci Vajnory ako jednej zo súčasti bratislavského vinohradníctva," priblížil Kodnár.

Súťažiaci musia podľa neho svoje vína doručiť do pondelka (29. 4.). Odborná časť súťaže prebehne v piatok (3. 5.) a verejná časť súťaže bude v priestoroch domu kultúry vo Vajnoroch v sobotu (4. 5.) od 14.00 h. Verejnosť tam bude môcť ochutnať súťažné vína a aj hodnotiť tie, ktoré jej budú najviac chutiť.

"Chceme záujemcom o víno pomôcť v lepšej orientácii pri spoznávaní toho najlepšieho, čo sa miestnym amatérskym vinárom podarilo vyrobiť z hrozna lokálnych viníc v posledných ročníkoch a súčasne zvýšiť tak povedomie i propagáciu vajnorského vinohradníctva a vinárstva v kontexte jeho histórie a súčasnosti," poznamenal Kodnár. Dodal, že cieľom spolku je napomáhať trvalému rozvoju vinohradníctva a vinárstva ako súčasti prírodného, kultúrneho a historického dedičstva vo Vajnoroch.