Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Obrovský objav archeológov: Viniansky hrad odhalil ďalšie tajomstvo

Na snímke archeológ Peter Bednár ukazuje na objavenú vstupnú bránu Vinianskeho hradu nad obcou Vinné v okrese Michalovce. Už šiestu sezónu pracuje na jeho záchrane občianske združenie Zemplínsko-užská hradná cesta. Pri archeologickom prieskume hradu sa podarilo objaviť vstupnú bránu z 13. storočia. Vinné 14. augusta 2017. Foto: TASR - Roman Hanc

Podľa odborníkov je vo veľmi zachovalom stave.

Vinné 14. augusta (TASR) – Novým objavom pre archeológov, ktorí realizujú výskum na Vinianskom hrade v Michalovskom okrese, je vstupná brána pochádzajúca z 13. storočia. Podľa odborníkov je vo veľmi zachovalom stave.

Podľa predsedu správnej rady občianskeho združenia (OZ) Zemplínsko-užská hradná cesta Jaroslava Gorása odhalenie brány je pre nich veľkým prekvapením. "Keď sme začínali pred šiestimi rokmi, nemali sme ani jednu, teraz máme dve," vysvetlil pre TASR. Nový objav bol v čase svojej funkčnosti nielen hlavným vstupom do hradu, zabezpečoval aj ochranu zemepánov a hradnej posádky. V budúcnosti by bránu radi sprístupnili aj pre verejnosť.



Pochádza z najstaršej fázy výstavby hradu - z druhej polovice 13. storočia. "Vieme to na základe zachovaných brvien v konštrukcii veže, ktorá bola stavaná súčasne s bránou. Zachovaná je v celej výške, zatiaľ máme odkrytú len vrchnú časť," uviedol pre TASR vedecký pracovník archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied Peter Bednár s tým, že takéto brány a v takomto stave sa na hradoch nevyskytujú bežne, pretože často boli prestavané. "Táto mala výhodu, že stratila svoju funkciu v 15. storočí," spomenul.

Zvláštnosťou podľa jeho ďalších slov je, že napriek malej rozlohe hradu tu boli dve brány. "Išlo o dosť značnú investíciu, navyše každý otvor v hradbe bol ťažšie hájiteľný proti nepriateľom, takže oslaboval obranu. Prečo mal tento hrad dve brány zhruba 30 metrov od seba, zostáva záhadou, na ktorú budeme musieť hľadať odpoveď," poznamenal. Vo výskume najnovšieho objavu budú pokračovať pravdepodobne v budúcej sezóne.



Najstarší dobový nákres Vinianskeho hradu pochádza z roku 1860, čo je približne 150 rokov po zániku hradu. "Čiže na obraze je už ako ruina," spomenul Gorás s tým, že každý objav dotvára jeho pôvodný vzhľad z obdobia jeho funkčnosti. "Priestor paláca je takmer pred finalizáciou. Je zastrešený, na poschodí je tehlová podlaha. Kaplnka, ktorá sa tam nachádza, bola dokonca už aj vysvätená. Tento priestor je už pripravený pre verejnosť," priblížil doterajšie výsledky.



Práce na objekte prebiehajú od roku 2012. V súčasnosti je tam zamestnaných 50 ľudí v rámci projektu Obnovme si svoj dom, ktorý OZ realizuje tiež v spolupráci s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny v Michalovciach. Na Slovensku ide o jedného z najväčších zamestnávateľov, čo sa týka opravy hradov.