Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

VIDEO: V Košiciach pribudlo lokálne platidlo strieborný 50 dukát

Na snímke lokálne platidlo - strieborný košický 50-dukát počas prezentácie za účasti autorov dukátu Márie Poldaufovej a Branislava Ronaia v Košiciach 29. septembra 2016. Foto: TASR - Roman Hanc

Je to v podstate pokračovanie celého projektu občianskeho združenia Košický dukát na výmenu tovarov a služieb. Najskôr vyšla jednotka, dvojka, päťka a teraz 50.

Košice 29. septembra (TASR) – V Košiciach dnes uviedli do obehu strieborný košický 50 dukát. Ide o lokálne platidlo, ktoré sa používa v metropole východu. Na predstavení novej mince sa zúčastnili aj autori jej návrhu Mária Poldaufová a Branislav Ronai.

"Je to v podstate pokračovanie celého projektu občianskeho združenia Košický dukát na výmenu tovarov a služieb. Začali sme pred rokom. Vyšla jednotka, dvojka, päťka a teraz 50. Pokračujeme ďalej, projekt je úspešný. Veríme, že ľudia to budú ďalej akceptovať a používať," uviedol pre TASR predseda združenia Vladimír Gürtler.

Zmluvní partneri občianskeho združenia, prevádzky a poskytovatelia služieb, prijímajú dukáty, ktoré podľa Gürtlera vymieňajú medzi sebou alebo im ich občianske združenie vymení v rámci zákona. Lokálnej mene sa podľa jeho slov darí.

"Záujem je veľký, len obeh nie je taký, aký by sme očakávali. Päťdesiat dukát vznikol z titulu dopytu hlavne tých, ktorí to používajú ako väčší nominál. Ide najmä o hotely a hotelové služby," vysvetlil.



Na averznej, prednej strane mince je replika dukátu, ktorý sa v minulosti razil v Košiciach. "Je to dukát Márie, ktorý sa razil v rôznych mincovniach. Dve ľalie však svedčia o tom, že sa razil aj v Košiciach. Na reverznej strane je veduta Houfnagela, čo je významná rytina z konca 15. storočia a tiež prvá erbová pečať Košíc," priblížil autor myšlienky lokálneho platidla v Košiciach.

Ako ďalej povedal, nový strieborný 50 dukát s hmotnosťou 13 gramov a priemerom 31 milimetrov vyrazili v Mincovni Kremnica v náklade 300 kusov. "Z toho 100 kusov je určených pre zberateľov a 200 je vyrobených v bežnej kvalite určených do obehu," vysvetlil.

Košické dukáty možno získať cez internet www.kosickydukat.sk alebo priamo v Mestskom informačnom centre v Košiciach pri Dóme svätej Alžbety.

Cieľom projektu občianskeho združenia Košický dukát na výmenu tovarov a služieb je podľa Gürtlera predovšetkým poskytnúť alternatívny spôsob platieb pri výmene tovarov a služieb a zároveň podporiť lokálnych prvovýrobcov a obchodníkov.