Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

VIDEO: Hasiči sa v noci nezastavili, v Považskej Bystrici horel kostol

Takmer 20 profesionálnych a dobrovoľných hasičov zasahovalo v utorok 21. augusta nadránom pri požiari kaplnky sv. Heleny v Považskej Bystrici. Foto: TASR/Milan Podmaník

Kaplnku sv. Heleny postavili v roku 1728, tento rok si pripomenuli 290 rokov od jej vzniku.

Bratislava 21. augusta (Teraz.sk/TASR) - Škody na Kaplnke sv. Heleny v Považskej Bystrici, ktorej strechu v utorok pohltili plamene, sa vyšplhajú na desaťtisíce eur. Strecha zhorela úplne, oheň zničil kupolu s krížom a kostolný zvon. Kaplnka je od roku 2009 kostolom novej farnosti Rozkvet.

Ako pre TASR povedal kostolník Ján Svitek, najväčšie škody sú na streche, ktorá tvorila históriu kaplnky. „Oheň zničil historický zvon, podľa hasičov ho roztrhlo na šesť častí a zatiaľ zostal vo veži. Možno sa z neho dá ešte niečo zliať, ale v takej podobe už nikdy nebude,“ skonštatoval Svitek.

Ako dodal, šťastím v nešťastí je, že zvon neprerazil podlahu a nespadol do sakristie, ktorá je pod ním. „Sakrálne predmety a všetko, čo sa dalo, sme z kostola povynášali a preniesli na faru. V interiéri zostali len sochy nad oltárom, ale tie nie sú poškodené. Steny sú čiastočne zatečené. Schody vo veži sú zničené, to sa bude musieť všetko obnoviť,“ doplnil kostolník.

Požiar zachvátil kaplnku okolo jednej hodiny, pri udalosti zasahovali profesionálni hasiči z Považskej Bystrice, Púchova, Trenčína, Záchrannej brigády HaZZ v Žiline a dobrovoľní hasiči z obcí Papradno a Považská Teplá. Požiar dostali pod kontrolu okolo tretej hodiny nadránom, úplne ho uhasili o siedmej hodine. Škodu odhadli na 150.000 eur. Príčiny vzniku požiaru zisťujú špecialisti.

Požiar vypukol okolo jednej hodiny a rozšíril sa aj na strechu kostola. Strecha kaplnky z roku 1728 zhorela do tla.
Foto: TASR/Milan Podmaník


Kaplnku sv. Heleny postavili v roku 1728, tento rok si pripomenuli 290 rokov od jej vzniku. Dlhé roky slúžila iba na púte. Za komunistov bola totálne zničená. Obnovili ju v roku 1990 a odvtedy sa v nej slúžili sväté omše každý deň. V blízkosti kaplnky stavia cirkev nový chrám, kapacita kaplnky na počet veriacich desaťtisícového sídliska nestačila. Kostol by mal začať slúžiť veriacim v polovici októbra.

Ako informuje portál Historická Považská Bystrica, paneláky na sídlisku Rozkvet vyrástli okolo kaplnky účelovo. „Komunisti nestrpeli v meste žiadne sakrálne pamiatky. Z Považskej Bystrice chceli mať výstavnú skriňu komunizmu. Čo išlo, to sa asanovalo, Kaplnku sv. Heleny však chránili pamiatkari, a tak okolo nej vyrástli aspoň paneláky, aby pri vstupe do mesta nebolo vidno túto náboženskú barokovú stavbu zo žiadnej cesty,“ uvádza portál.