Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Na jarmoku v Dolnom Kubíne sa prezentuje vyše 30 ľudových remeselníkov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Podujatie je súčasťou 29. ročníka festivalu Oravské Vianoce.

Dolný Kubín 16. decembra (TASR) – Na Vianočnom jarmoku ľudových remesiel, ktorý sa v nedeľu začal v Mestskom kultúrnom stredisku v Dolnom Kubíne, sa prezentuje vyše 30 ľudových remeselníkov zo Slovenska, Česka a Poľska. Podľa riaditeľa Oravského kultúrneho strediska (OKS) v Dolnom Kubíne Miroslava Žabenského predstavujú najmä výrobky, ktoré sa viažu k Vianociam.

"Zruční remeselníci - rezbári, pernikári, drotári, sviečkari, keramikári, šperkári a ďalší, deťom i dospelým záujemcom predvádzajú tradičné techniky výroby úžitkových i dekoratívnych predmetov," uviedol Žabenský.

Doplnil, že ide napríklad o vianočné ozdoby, dekoračné a funkčné predmety. "Majú súvis s Vianocami alebo sú vhodné ako milý darček pod stromček. Ale s tým, že sú vyrobené ľudovým tvorcom. Nie sú to žiadne komerčné veci. Predávajú ich iba ľudia, ktorí ich vyrobili," dodal riaditeľ OKS.

Podujatie je súčasťou 29. ročníka festivalu Oravské Vianoce. Cieľom festivalu je sprítomniť najmä tradičné podoby Vianoc, vianočných zvykov a remesiel. Pripravilo ho OKS v Dolnom Kubíne, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, v spolupráci s Mestským kultúrnym strediskom v Dolnom Kubíne.