Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Verejná knižnica Jána Bocatia má nové historické tlače

Ilustračné foto Foto: TASR/Adriána Antošková

Ide o vzácne diela, ktoré sa viažu ku Košiciam, regiónu a miestnym tvorcom.

Košice 25. decembra (TASR) - Unikátne historické tlače obohatili fond Verejnej knižnice Jána Bocatia v Košiciach (VKJB) vďaka mimoriadnemu príspevku Košického samosprávneho kraja. Ide o vzácne diela, ktoré sa viažu ku Košiciam, regiónu a miestnym tvorcom. Sú medzi nimi staré tlače, grafiky, mapy a knihy. Ako informovala vedúca regionálneho oddelenia VKJB Erika Palagyiová, knižnica ich získala z tuzemských a zahraničných zdrojov.

"Medzi novými vzácnosťami sú staré košické tlače. Najstaršia je z roku 1718, ostatné z obdobia 18. a 19. storočia," uviedla riaditeľka VKJB Soňa Jakešová. Doplnila, že fond knižnice obohatili tiež knihy zo 17. storočia, najmä z produkcie košických tlačiarov. Najstaršou z nich je teologická polemika z roku 1671, ktorá sa tak stala najstaršou košickou tlačou v zbierkach knižnice. Záujemcovia tu nájdu aj ďalšie teologicko-filozofické diela vydané v Košiciach v 18. storočí. Cenným prírastkom sú staré grafiky mesta Košice a jeho blízkeho okolia. Zobrazujú Jasov, Slanec, Turnianske Podhradie. Zaujímavou je aj mapa Turnianskej župy z roku 1805 a mapa Abovsko-Turnianskej župy s vyobrazením Košíc.

"Zaujímavým prírastkom je príručka pre mladých mužov z konca 18. storočia, ktorá obsahuje odporúčania k čestnému a šťastnému životu. Pragmaticky zameraný čitateľ ocení hospodársku príručku z roku 1737 s praktickými radami z oblasti poľnohospodárstva, chovu dobytka či rybolovu. Medzi novinkami vo fonde VKJB sa nachádzajú aj kázne, príležitostné reči, učebnice či ročenky košických škôl z 19. storočia,"
informovala Palagyiová.

Historický fond knižnice ponúka aj ďalšie pamiatky knižnej kultúry. K najcennejším patria inkunábuly, prvotlače z 15. storočia.

"Jedinečná je rukopisná zbierka s dielami, ktoré sa datujú do 17. storočia. Boli spísané v latinskom, maďarskom, nemeckom i slovenskom jazyku a mnohé z nich nikdy nevyšli tlačou," dodala Palagyiová.

Všetky historické i novozískané dokumenty sú záujemcom prístupné k prezenčnému štúdiu na regionálnom oddelení VKJB na Hlavnej ulici v Košiciach.