Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Zborove odhalili viac ako štvormetrovú sochu svätého Floriána

Na snímke správca rímskokatolíckej farnosti v Zborove Peter Novák vysväcuje viac ako štvormetrovú sochu sv. Floriána v obci Zborov v okrese Bardejov 21. júla 2019. Foto: TASR - Maroš Černý

Telo patróna hasičov sa vypína na troch kamenných podstavcoch.

Zborov 21. júla (TASR) – Pri príležitosti 90. výročia založenia organizovaného dobrovoľného hasičstva v Zborove v okrese Bardejov tam v nedeľu odhalili viac ako štyri metre vysokú sochu sv. Floriána. Bola dokončená v rámci šiesteho ročníka Drevosochárskeho sympózia Zborov 2019, ktorý sa v obci konal od pondelka 15. júla do nedele.

"Dobrovoľnícky hasičský zbor (DHZ) v našej obci počas svojej histórie pomohol mnohým ľuďom v núdzi, či už pri požiaroch, povodniach alebo iných mimoriadnych situáciách. Pri tejto príležitosti sme si dovolili dať zhotoviť viac ako štvormetrovú kamennú sochu sv. Floriána, ktorá bude dominantou verejného priestoru pred požiarnou zbrojnicou," uviedol pre TASR starosta Zborova Ján Šurkala.

"Socha je z kameňa z toho titulu, že kameň je materiál, ktorý je trvácny a ohňovzdorný, čiže je vhodné, aby odolal aj týmto živlom," vysvetlil starosta.

Celkové náklady na výrobu sochy predstavujú približne 9000 eur. "Časť financovala obec z vlastných prostriedkov, časť sú financie od sponzorov a nadšencov a prispelo tiež občianske združenie ŠOK (šport-osveta-kultúra)," doplnil Šurkala.

Samotné zhotovenie sochy trvalo podľa jej autora, sochára Rastislava Mikloška štyri mesiace. "Podľa zadania od starostu som si zvolil vlastný námet, aby som bol čo najoriginálnejší. Svätcovi som zmenil atribúty, aby to nebola len sakrálna socha, mala tie presahy, ale bola i pre hasičov. Zhotovenie všetkých častí sôch bolo komplikované, keďže som ju robil sám," vysvetlil.

Telo patróna hasičov sa vypína na troch kamenných podstavcoch. Tie symbolizujú súčasné aj minulé dominanty obce - kostol sv. Žofie, Šerédyho kaštieľ a synagógu.