Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

V Tvrdošíne vystavujú najkrajšie kraslice celoštátnej súťaže

Najčastejšie použitými technikami boli voskovanie, vyškrabávanie, dierkovanie, drôtovanie či olepovanie farebnými bavlnkami.

Tvrdošín 26. marca (TASR) – Slávnostným vyhlásením výsledkov otvorili dnes popoludní v Mestskom kultúrnom stredisku v Tvrdošíne výstavu 11. ročníka celoštátnej súťaže O najkrajšiu kraslicu, na ktorej sa päťdesiatka tvorcov prezentovala viac ako tisíckou kraslíc vyzdobených najrôznejšími výtvarnými technikami.

"Široká verejnosť môže do 11. apríla obdivovať doslova skvostné výsledky nesmiernej šikovnosti ľudových tvorcov z celého Slovenska. Veľmi nás potešil zvýšený záujem východniarov," uviedol pre TASR riaditeľ organizátorského Oravského kultúrneho strediska (OKS) Miroslav Žabenský.

Najčastejšie použitými technikami boli podľa neho voskovanie, vyškrabávanie, dierkovanie, drôtovanie či olepovanie farebnými bavlnkami. "Mnohí tvorcovia sa snažia zachovávať tradičné vzory a štýl zdobenia veľkonočných kraslíc, ale predovšetkým deti sa neboja aj odvážne experimentovať," skonštatoval.

"Návštevníkom ponúkame možnosť kúpiť si vystavené kraslice," dodal riaditeľ OKS. Ocenenia získali Ľubomíra Šutáková zo Spišského Štiavnika, Miroslava Škvareninová z Liptovskej Teplej, Alena Pelechová z Rakovca nad Ondavou, Anna Benková z Poproča, Mária Čerevková z Košíc, Anna Sivčáková zo Zákamenného a viacero detí z Oravy.