Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Trebišove si budete môcť požičať bicykle: Mesto spúšťa bikesharing

Ilustračná fotografia Foto: TASR - Pavol Zachar

Poplatok za požičanie bicykla je vo forme paušálu, a to pre občasných používateľov s minútovou tarifikáciou, ale aj na celý mesiac alebo sezónu, kde je v cene hodina jazdy za deň.

Trebišov 17. júla (TASR) - Verejné požičiavanie bicyklov, tzv. bikesharing, spustili v stredu v Trebišove. Mesto bude ponúkať záujemcom 65 zdieľaných bicyklov. Táto spoplatnená služba umožňuje zapožičať si bicykel a následne ho vrátiť na ktoromkoľvek verejne dostupnom priestore, kde neprekáža premávke ani chodcom, informovala radnica.

Na požičanie bicykla bude potrebná mobilná aplikácia AntikCityBike, ktorá je dostupná pre operačný systém Android aj iOS. Projekt bude zabezpečovať spoločnosť ANTIK Telecom. Verejné body odporúčané na zaparkovanie bicyklov budú označené mobilnými stĺpikmi s logom tejto spoločnosti, ale nie sú podmienkou odstavenia.

"Na využívanie tohto alternatívneho druhu dopravy bude pre občanov mesta k dispozícii 65 mechanických bicyklov, ktoré budú monitorované GPS bezpečnostným systémom. Zároveň je to aj ochrana pred krádežou. Vypožičať a vrátiť bicykel bude možné prostredníctvom mobilnej aplikácie," uviedla hovorkyňa mesta Martina Mištaničová.

Po jednoduchej registrácii v aplikácii užívateľ odomkne bicykel načítaním QR kódu na riadidlách bicykla. Po skončení jazdy je potrebné zaparkovať bicykel na akomkoľvek mieste a uzamknúť ho mechanickým potiahnutím páčky na zámku zadného kolesa. Bicykel raz pípne a v aplikácii bude viditeľná informácia, že daný bicykel bol úspešne vrátený a pripravený pre ďalšieho záujemcu.

Poplatok za požičanie bicykla je vo forme paušálu, a to pre občasných používateľov s minútovou tarifikáciou, ale aj na celý mesiac alebo sezónu, kde je v cene hodina jazdy za deň.

"Mesto určilo pre bicykle len odporúčané miesta, kde ich bude podľa potreby zhromažďovať. Sú vyznačené v aplikácii aj priamo v teréne. Požičiavanie bicyklov bude k dispozícii sedem dní v týždni," informovala hovorkyňa.

K odporúčaným stanovištiam bicyklov patrí napríklad autobusová stanica, ostrovček na Ulici 17. novembra, mestský úrad, priestor pri rímskokatolíckom kostole, resp. hlavnej bráne mestského parku, Námestie B. Romana – mestská tržnica, Severné námestie či počas letnej sezóny priestor pri mestskom kúpalisku.