Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Telgárte v sobotu rozvoniavajú čučoriedky

Ilustračné foto, čučoriedky Foto: TASR - Roman Hanc

S myšlienkou založiť toto podujatie prišla pred siedmimi rokmi rodina Hríbikovcov. Inšpirovali sa najtypickejšou miestnou letnou pochúťkou – čučoriedkami.

Telgárt 10. augusta (TASR) - Čučoriedkové koláče a špeciality z lesných plodov rozvoniavajú v sobotu v Telgárte v okrese Brezno. Koná sa tam totiž siedmy ročník Čučoriedkového dňa. Jeho súčasťou je už tradičná súťaž v pečení, ale tiež kultúrny program, lokálny farmársky trh a rôzne workshopy.

S myšlienkou založiť toto podujatie prišla pred siedmimi rokmi rodina Hríbikovcov. Inšpirovali sa najtypickejšou miestnou letnou pochúťkou – čučoriedkami. Keďže vo svojom penzióne pečú veľmi radi a často, ponúkajú návštevníkom možnosť ochutnať ich domácu kuchyňu, inšpirovanú zaujímavými nápadmi i počas tohto podujatia.

Ústrednou témou Čučoriedkového dňa je súťaž v pečení koláčov. Každý z receptov má byť inšpirovaný práve týmito lesnými plodmi. Upiecť koláč môže každý, kto má vo vrecku zaujímavý recept a dokáže ho zrealizovať na mieste súťaže za dve a pol hodiny.

Kým súťažiaci tvoria chutné dobroty, pre návštevníkov je pripravený kultúrny program. Hlavným hosťom podujatia bude spevácka skupina Trnki s hudbou Jána Maka. Pre záujemcov, ktorí by sa radi naučili nové veci, pripravilo Stredoslovenské osvetové stredisko Banská Bystrica zaujímavé workshopy. Telgárčania zasa predstavujú tradičné remeslá a záujemcovia si môžu nakúpiť aj výrobky od lokálnych producentov.

„Pozitívom tohto podujatia je, že na organizácii sa spoločne s obcou Telgárt začala spolupodieľať i obec Šumiac, a teda návštevníci môžu ochutnať aj čučoriedkové šumiacke špeciality. Sme presvedčení, že i vďaka spoločným podujatiam a vzájomnej pomoci sa budú zlepšovať i podmienky pre rozvoj cestovného ruchu v tejto lokalite,“ povedala TASR výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie Región Horehronie Petra Ridzoňová Hlásniková.