Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

V Tatrách platí mierna lavínová hrozba, v Malej Fatre malá

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zostávajúca snehová pokrývka v Malej Fatre je už v celom profile premočená. Celistvosť snehovej pokrývky je tam už značne narušená aj na hlavnom hrebeni.

Liptovský Hrádok 31. marca (TASR) - Mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice platí v nedeľu vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách. V Malej Fatre je nebezpečenstvo lavín malé. Informoval o tom Ivan Chlebovec zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

V Tatrách na naslnených veľmi strmých svahoch sa môžu vyskytnúť samovoľné alebo mechanicky uvoľnené lavíny z mokrého snehu. Nebezpečenstvo tam hrozí najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení. Na svahoch s trávnatým podkladom vo všetkých orientáciách hrozia základové lavíny, ktoré môžu dosiahnuť aj veľké rozmery. "Tečúce lavíny majú veľký deštrukčný potenciál aj vtedy, keď sú pomalé," zdôraznil Chlebovec.

Snehová pokrývka v Tatrách je vo výškach do 2200 metrov nad morom v celom profile premočená. Silný južný vietor, ktorý prináša veľmi teplý vzduch, nedovoľuje teplote vzduchu ani v najvyšších polohách Vysokých Tatier klesnúť pod nula stupňov Celzia ani počas noci. HZS upozorňuje lyžiarov a snoubordistov, že sneh je mokrý a ťažký v hrubej vrstve a aj splaz spod vlastných lyží alebo snoubordu ich môže stiahnuť.

Malé samovoľné alebo mechanicky uvoľnené lavíny z mokrého snehu sa môžu vyskytnúť i na naslnených veľmi strmých svahoch v Malej Fatre. "Nebezpečenstvo pre lyžiarov alebo turistov hrozí najmä v spojení s terénnymi pascami. V miestach, kde je nakumulovaná hrubá vrstva snehu, hrozia základové lavíny stredných rozmerov," upozornil Chlebovec.

Zostávajúca snehová pokrývka v Malej Fatre je už v celom profile premočená. Celistvosť snehovej pokrývky je tam už značne narušená aj na hlavnom hrebeni.