Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

V Revúckej vrchovine sa našli nové lokality s ohrozenou papraďou

Nové lokality s ohrozeným slezinníkom nepravým sa našli v Revúckej vrchovine. Foto: TASR/Ján Siman

Ako pre TASR povedal Ján Šmídt z občianskeho združenia Živá planina, štátna ochrana prírody vlani vypracovala program záchrany tejto malej paprade.

Revúca 4. mája (TASR) - Nové lokality s ohrozeným slezinníkom nepravým sa našli v Revúckej vrchovine. Donedávna boli pritom známe len tri miesta jeho výskytu na východnom Slovensku. Ako pre TASR povedal Ján Šmídt z občianskeho združenia Živá planina, štátna ochrana prírody vlani vypracovala program záchrany tejto malej paprade. Teraz sa čaká, či nové vedenie ministerstva životného prostredia nájde na realizáciu projektu peniaze.

Foto: TASR/Ján Siman


Revúcka vrchovina v Slovenskom rudohorí je známa výskytom magnezitu. Pôda je tam bohatá na horčík. "V okolí Revúcej sa nám podarilo postupne nájsť ďalších päť lokalít. Príčin, prečo sme doteraz o nových miestach nevedeli, je viacero. Na jednej strane je to veľmi nenápadná rastlina, ktorú ľahko prehliadneme. Ďalším faktom je, že území s bohatým zastúpením horčíka v horninách nie je na Slovensku veľa. Lokality možného výskytu slezinníka sú tak veľmi roztrúsené. Štátna ochrana prírody vypracovala vlani program záchrany tohto kriticky ohrozeného druhu. Teraz bude dôležitý postoj ministerstva životného prostredia pod novým vedením, či sa mu podarí nájsť peniaze na realizáciu spomínaného programu," povedal Šmídt.

Tu bude player


Slezinník nepravý je nenápadný druh paprade. Na Slovensku sa hojnejšie vyskytujú jeho ďalšie dva podobné druhy. "Slezinník zelený a červený. Aj tieto rastliny sú viazané na špecifické pôdne podmienky. Slezinník zelený je ľahko odlíšiteľný, pretože má celú listovú stopku zelenú. Slezinník červený má zase zelené lístky na červenej stopke. Kriticky ohrozený druh zapísaný aj v červenej knihe ako aspelium adulterium sa od svojich príbuzných líši tým, že stopku má odspodu červenú a vrchná tretina je zelená," vysvetlil člen občianskeho združenia Živá planina.