Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Poprade chcú vybudovať nad cestou lávku pre chodcov

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Samospráva sa finančne zapojí až pri samotnej realizácii výstavby.

Poprad 5. septembra (TASR) – V podtatranskej metropole v Poprade sa uvažuje o vybudovaní lávky pre chodcov a cyklistov ponad hlavnú cestu, ktorá smeruje do Rožňavy. Podľa primátora mesta Poprad Jozefa Švagerka by lávka spojila nákupné centrá a zvýšila by sa tým aj bezpečnosť samotných chodcov.

Rieši sa vysporiadanie majetkov a možnosti prístupov. Verím, že v rozpočte na budúci rok budeme vedieť stanoviť predbežnú hodnotu zákazky, aby sme vedeli súťažiť a jej výstavbu dokázali zrealizovať,“ vysvetlil popradský primátor. Podľa jeho slov ide o spoločný projekt mesta a podnikateľských subjektov a mesto zatiaľ nestojí nič. Samospráva sa finančne zapojí až pri samotnej realizácii výstavby.

Vybudovaním lávky by sa podľa Švagerka zvýšila bezpečnosť chodcov, pretože niektorí z nich prebiehajú cez hlavnú cestu na miestach, kde sa nenachádza priechod pre chodcov. Zároveň podotkol, že pre niektorých obyvateľov mesta je ťažké absolvovať cestu po schodoch s prevýšením. Jej výstavbou by sa mala skrátiť vzdialenosť medzi obchodnými centrami na Dlhých honoch a nákupným objektom a budúcim administratívno-obchodným centrom na Moysezovej ulici.

V materiáloch mesta sa uvádza, že lávku bude tvoriť drevená nosná konštrukcia s oceľovými priečnikmi a bude zavesená na poloblúkovej konštrukcii, ktorá by mala symbolicky vytvárať bránu do mesta. Stavba bude umiestnená na mestských pozemkoch. Súčasťou by mal byť aj chodník pri obchodných centrách na Dlhých honoch, osvetlenie lávky, chodníka a priechodu pre chodcov na parkovisku jedného z centier. „Chceme urobiť niečo zmysluplné pre ľudí z hľadiska presunu a bezpečnosti,“ dodal Švagerko.