Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Nitrianskom kraji sú tri väzenia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dovedna je na Slovensku aktuálne 18 väzení - Ústavov na výkon trestu odňatia slobody a Ústavov na výkon väzby, medzi nimi aj jediná slovenská väzenská nemocnica v Trenčíne.

Bratislava 18. februára (TASR) - V Nitrianskom kraji sú dislokované tri väzenské zariadenia, a to ústav Nitra, Nitra-Chrenová a Želiezovce. Dovedna je na Slovensku aktuálne 18 väzení - Ústavov na výkon trestu odňatia slobody a Ústavov na výkon väzby, medzi nimi aj jediná slovenská väzenská nemocnica v Trenčíne. K najstarším väzenským zariadeniam na Slovensku patrí ústav Leopoldov a ústav Ilava a k najnovším zase Hrnčiarovce nad Parnou.

"Ústav na výkon väzby a Ústav na výkon trestu odňatia slobody Nitra sa nachádza v budove postavenej na tieto účely začiatkom 20. storočia. Ako väznica slúžila až do roku 1960. Novodobá história ústavu sa začína písať od roku 1969. Vtedy sa budova dostala do správy vtedajšieho Zboru nápravnej výchovy. Svojmu účelu však začala slúžiť až v roku 1973 po rozsiahlej rekonštrukcii celého objektu," objasnil pre TASR riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž.

V rokoch 1977 - 1979 bola pri ústave zriadená odborná škola na vzdelávanie príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže zameraná na teoretickú odbornú prípravu príslušníkov v nástupných a špecializovaných kurzoch, organizovala školenia a iné vzdelávacie aktivity. Príslušníci v nej získavali aj úplné stredoškolské odborné vzdelanie s maturitou. Prvého januára 2004 sa pretransformovala na Inštitút vzdelávania ZVJS, ktorý je zameraný na zabezpečovanie odborného a špecializovaného vzdelávania príslušníkov a zamestnancov ZVJS. "V súčasnosti je ústav profilovaný pre výkon väzby obvinených mužov a žien, ako aj pre výkon trestu odňatia slobody odsúdených mužov a žien súdom zaradených v minimálnom stupni stráženia. V ústave je systemizovaných 258 funkčných miest príslušníkov zboru a 24 zamestnancov zboru. Celková kapacita je 184 miest pre výkon väzby a 231 miest pre výkon trestu odňatia slobody. Aktuálne je vo výkone väzby umiestnených 182 obvinených a vo výkone trestu odňatia slobody 221 odsúdených," dodal Baláž.

Ústav na výkon trestu odňatia slobody Nitra-Chrenová bol zriadený 1. februára 1992 a vybudovaný v priestoroch vtedajšej pobočky Ústavu na výkon väzby v Nitre, v ktorej vykonávali trest odňatia slobody odsúdení muži zaradení v prvej nápravnovýchovnej skupine. Výstavba začala 17. júna 1991, prebiehala vo viacerých etapách a bola zavŕšená odovzdaním administratívnej budovy 20. decembra 1999. V čase svojho zriadenia bol ústav ako jediný na Slovensku profilovaný pre výkon trestu odňatia slobody odsúdených žien súdom zaradených vo všetkých stupňoch stráženia (v tom čase nápravnovýchovných skupín).

"V súčasnosti odsúdené ženy vykonávajú trest odňatia slobody už aj v ústave Nitra, Sučany a Levoča. V ústave je systemizovaných 115 funkčných miest príslušníkov zboru a 19 zamestnancov zboru. Celková kapacita je 211 miest, pričom aktuálne je tu umiestnených 235 odsúdených," povedal Baláž.

Väzenie v Želiezovciach vzniklo v roku 1952. Zriadenie nápravno-pracovného tábora v lokalite Želiezoviec bolo podmienené nedostatkom pracovných síl, hlavne v poľnohospodárskej oblasti. Ústav bol pôvodne dislokovaný na štyroch miestach.

"Základné oddelenie útvaru bolo na hospodárstve Karolína, kde sa nachádzali aj ubytovne príslušníkov. Jedno pobočné oddelenie vzniklo na hospodárstve Veľký Dvor a druhé v Nýrovciach. Toto oddelenie bolo vzhľadom na murované budovy v tom čase najmodernejšie. Štvrté oddelenie bolo v Belej pri Štúrove, kde boli umiestnení muži so zaradením do I. nápravnovýchovnej skupiny. V spomenutých troch oddelenia ústavu sa zabezpečoval výkon trestu odňatia slobody odsúdených žien. Odsúdené ženy pracovali v letnom období prevažne na štátnych majetkoch v rastlinnej a živočíšnej výrobe. V roku 1956 boli zrušené pobočky Karolína a Nýrovce a bol utvorený jeden základný útvar na Veľkom Dvore," uviedol ďalej Baláž.

V ústave je systemizovaných 249 funkčných miest príslušníkov zboru a 64 zamestnancov zboru. Celková kapacita je 701 miest, pričom aktuálne je tu umiestnených 650 odsúdených. Kapacita otvoreného oddelenia je 65 miest s naplnenosťou 43 odsúdených. V rámci celého zboru je systemizovaných 4797 funkčných miest príslušníkov zboru a 718 zamestnancov zboru. Celková kapacita ústavov je 1782 miest pre výkon väzby a 9159 miest pre výkon trestu odňatia slobody. Aktuálne je vo výkone väzby umiestnených 1 563 obvinených a vo výkone trestu odňatia slobody 8 611 odsúdených.