Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

V meste pod Urpínom si pripomenuli posolstvo Nežnej revolúcie

Na snímke účastníci zhromaždenia Niečo sme si 17. novembra sľúbili pri príležitosti 29. výročia udalostí z novembra 1989 na Námestí SNP v Banskej Bystrici 17. novembra 2018. Foto: TASR

Rečníci podujatia reagovali vo svojich príhovoroch aj na aktuálnu politickú situáciu na Slovensku.

Banská Bystrica 17. novembra (TASR) - Približne 800 ľudí si dnes podľa odhadov organizátorov prišlo na banskobystrické Námestie SNP pripomenúť udalosti a posolstvo Nežnej revolúcie.

"Hlavným motívom podujatia bolo pripomenúť si udalosti 17. novembra. Od nežnej revolúcie ubehlo 29 rokov a v Banskej Bystrici si tento dátum pripomíname každý rok," poznamenala za organizátorov Gabriela Birošová s tým, že rečníci podujatia reagovali vo svojich príhovoroch aj na aktuálnu politickú situáciu na Slovensku.

Podujatie malo podľa jej slov pokojný priebeh. Jeho súčasťou bol aj krst zborníka príhovorov z protestov "My sme tí, na ktorých sme čakali".

"Pred ukončením zhromaždenia sme prečítali jednu vetu a to: Ten, kto zaspí v demokracii, zobudí sa v totalite. To si treba pripomínať a že v podstate vox populi, vox Dei - hlas ľudu, hlas Boží," poznamenala Birošová.

Organizátormi podujatia s názvom Niečo sme si 17. novembra sľúbili boli Banskobystrický samosprávny kraj, Banskobystrická alternatíva, Centrum komunitného organizovania, občianska platforma Nie v našom meste a iniciatíva Za slušné Slovensko.