Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Regióny

V Lučenci vyčíňajú vykrádači, prevenciou môžu byť dobrí susedia

Ilustračné foto Foto: TASR

Policajti v tejto súvislosti upozorňujú najmä na to, že na prevenciu ľudia myslia väčšinou len v čase dovoleniek.

Lučenec 14. januára (TASR) - Po vykrádačoch bytov pátrajú policajti v Lučenci. V utorok 8. januára vykradli v meste dva rodinné domy a v nedeľu 13. januára sa vlámali do bytu v panelovom dome. Hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Mária Faltániová upozorňuje v tejto situácii najmä na prevenciu.

Neznámy zlodej sa vlámal do bytu na ulici Pivničný rad v Lučenci v nedeľu popoludní. Na druhom poschodí vypáčil zamknuté vchodové dvere a z bytu ukradol zlaté šperky. Majiteľke spôsobil škodu odhadnutú takmer na 3000 eur. "V priebehu predchádzajúceho týždňa polícia v Lučenci riešila ďalšie dva prípady krádeží vlámaním do rodinných domov. Zlodeji ich vykradli v čase, keď boli majitelia v práci. Na ulici Janka Kráľa páchateľ preskočil oplotenie domu, vypáčil vchodové dvere a z domu ukradol notebook, zlaté šperky, digitálny fotoaparát a finančnú hotovosť. Spôsobil škodu viac ako 2100 eur. Aj na ďalšom dome, ale na ulici Ivana Krasku, zlodej vypáčil vchodové dvere, z objektu ukradol zlaté šperky a spôsobil škodu 170 eur," informovala Faltániová.

Policajti v tejto súvislosti upozorňujú najmä na to, že na prevenciu ľudia myslia väčšinou len v čase dovoleniek. "Ak chce majiteľ urobiť svoj byt bezpečnejší, nejde to bez finančných prostriedkov a technických úprav. Veľmi dobrú ochranu poskytujú bezpečnostné dvere. Univerzálna rada, ako zabezpečiť rodinný dom, neexistuje, pretože každý dom je iný. Kritickými miestami sú vchodové dvere a ľahko dostupné okná na prízemí. Pokiaľ si majitelia nechcú pokaziť vzhľad domu mrežami, zostáva možnosť elektronického zabezpečenia. Najjednoduchšou prevenciou je však mať dobré vzťahy so susedmi. Oni môžu dohliadať na vašu bezpečnosť rovnako, ako vy môžete pomôcť chrániť ich majetok," dodala policajná hovorkyňa.