Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

V košickej zoo bolo od začiatku roka rekordných 52.000 návštevníkov

Ilustračné foto. Foto: TASR Dano Veselský

Takéto čísla nedosiahla zoo ani v najúspešnejších rokoch, keď celoročne prekonala métu štvrťmilióna návštevníkov.

Košice 5. mája (TASR) - Košická zoologická záhrada zaznamenala za prvé štyri mesiace tohto roka rekordnú návštevnosť. Jej bránami prešlo od januára 52.000 návštevníkov, čo je o 14.000 viac ako vlani. Informovali o tom zoologická záhrada a košický magistrát.

Takéto čísla nedosiahla zoo ani v najúspešnejších rokoch, keď celoročne prekonala métu štvrťmilióna návštevníkov. Potešiteľný záujem súvisí s počasím, ale aj s kolekciou zvierat, verejnosť navyše priťahuje prostredie prírodného lesného areálu. Veľkým lákadlom sa stali okrem iného medvedie mláďatá zachránené z prírody.

"V súčasnosti má naša zoologická záhrada takmer 2000 jedincov z vyše 320 druhov," uviedol riaditeľ zoo Erich Kočner. Zoo má pevné miesto v medzinárodných odborných organizáciách a podieľa sa na viacerých programoch záchrany zvierat. "K najvzácnejším druhom, na ktoré sme naozaj pyšní, patria priamorožec šabľorohý, ktorý už v prírode vyhynul, či gekon modrý, ktorý žije iba na jedinom mieste na svete. Spomenúť môžem aj zebry bezhrivé, leopardy čínske a mnoho iných zvierat, ktoré zoologické záhrady zachraňujú," doplnil Kočner.

Zoo v posledných rokoch kladie dôraz aj na výchovu a vzdelávanie verejnosti. Pred dvoma rokmi otvorila na Mojmírovej ulici environmentálne centrum, tzv. Zoo dom. Stálou súčasťou jej života sa stali zážitkové programy, populárne sú prímestské tábory či noci v zoo.

Zoologická záhrada v mestskej časti Kavečany patrí svojou rozlohou 288 hektárov k najväčším v Európe. V tomto roku si pripomína 45. výročie svojho založenia. Celkovo ju už navštívilo takmer 5,5 milióna návštevníkov.