Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

V Košiciach pribudli bezpečné priechody aj verejné osvetlenie

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Nový bezpečný priechod na Moldavskej ceste je v blízkosti vysokoškolských internátov a zastávky MHD pri obchodnom centre.

Košice 17. januára (TASR) - V uplynulom období pribudli v Košiciach bezpečné priechody na Moldavskej ceste a Štefánikovej ulici. Zároveň doplnili svetelné body verejného osvetlenia (VO) v mestských častiach (MČ) Sever a Sídlisko KVP. Informuje o tom mesto na svojej webovej stránke.

Nový bezpečný priechod na Moldavskej ceste je v blízkosti vysokoškolských internátov a zastávky MHD pri obchodnom centre. Vo februári by tu mali vymeniť aj rozvádzač VO za smart rozvádzač s diaľkovým riadením. Na priechode na Štefánikovej ulici, z Kmeťovej ulice na Kasárenské námestie, pribudlo aj dopravné značenie s výstražným znamením. Začať blikať má po detekcii chodca. Vodičov tak upozorní ešte predtým, ako niekto vstúpi na vozovku.

"Priechody pre chodcov ako najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky sú v oboch týchto lokalitách zvýraznené a nasvietené špeciálnymi asymetrickými smart LED svietidlami. Vďaka tomu sa zlepšila viditeľnosť chodcov, znížilo riziko dopravných nehôd a zvýši bezpečnosť všetkých účastníkov cestnej premávky," tvrdí magistrát.

Práce majú byť ukončené začiatkom jari. Doposiaľ stáli mestský rozpočet viac ako 36.600 eur s DPH. Výsledná suma má byť známa po ukončení všetkých prác. Financie na tieto priechody boli vyčlenené v mestskom rozpočte pre rok 2023.

K zvýšeniu bezpečnosti má prispieť aj doplnenie svetelných bodov VO v dvoch MČ, kde pribudlo dokopy 17 nových stĺpov VO so smart LED svietidlami.

"Bezpečnejšie sa môžu cítiť obyvatelia na Krupinskej ulici na Severe, kde pribudli lampy medzi ulicami Nitrianska a Stará spišská cesta. Osvetlený je po novom aj chodník v parku, ktorý spája ulice Kustrova a Čárskeho. Na Kustrovej ulici sa vymenil aj rozvádzač VO za smart rozvádzač s diaľkovým riadením," spresnilo mesto.

Na Sídlisku KVP osvetľuje deväť nových stĺpov chodník na Triede KVP pri zastávke MHD Starozagorská v smere na sídlisko v úseku od čerpacej stanice po križovatku s Ulicou Jána Pavla II. Umiestnenie nových stĺpov zároveň počíta aj s budúcim rozšírením chodníka a vytvorením cyklochodníka.

Výstavba VO stála mesto okolo 115.500 eur s DPH. "Finančné prostriedky boli schválené v rozpočte mesta a dielo je financované zo schváleného úveru účelovo určeného na obnovu VO v Košiciach," dodal magistrát.