Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

V Bojniciach vyrastie nový zábavno-náučný park, vytvorí 2000 miest

Bojnický zámok Foto: TASR/Pavol Remiáš

Park s názvom "Krajina legiend" by mali začať stavať v Bojniciach začiatkom budúceho roka.

Bojnice 5. novembra (TASR) - Náučno-zábavný park s pracovným názvom "Krajina legiend" v Bojniciach by mali začať stavať začiatkom budúceho roka a mal by vytvoriť zhruba 2000 pracovných miest.

Termín výstavby parku potvrdil dnes na mimoriadnom valnom zhromaždení predseda predstavenstva a generálny riaditeľ firmy Castor & Pollux, a. s., Ján Badžgoň.

"Projekt náučno-zábavného parku by sme chceli začať v budúcom roku a výstavba by mala trvať asi dva roky. Počas výstavby by sme chceli angažovať asi 800 ľudí z regiónu a Slovenska. Po spustení prevádzky by sme mali zamestnať okolo 1200-1400 pracovníkov v trvalom pracovnom pomere a okolo 600 pracovníkov v subdodávateľskom systéme," priblížil Badžgoň. Ako sa ďalej pre médiá vyjadril, park má niekoľko filozofií. "Od filozofie škola hrou, adrenalínu, rodina, poď sa zabaviť, po filozofiu dôchodcov. Park sa bude venovať všetkým kategóriám obyvateľstva vrátane hendikepovaných, kde okrem bezbariérového prístupu budú mať vstup zadarmo."

Spoločnosť má v pláne v parku spustiť ako jednu z atrakcií kompletný spracovateľský priemysel, ktorý nebude priamo v areáli, ale vedľa neho. "V rámci tohto projektu by sme mali spracovávať asi 98 percent odpadu, ktorý sa v tom parku vyprodukuje a mali by sme tento odpad znova využívať."

Celková investícia je rozdelená na tri etapy, cieľom spoločnosti je však zrealizovať všetky etapy naraz. Investičný náklad sa pohybuje vo výške 240 miliónov eur. Plánovanú plochu parku investor odhaduje na 31 hektárov.

Téma výstavby parku rezonuje v regióne už vyše piatich rokov. Ako dodal Badžgoň, dĺžku realizácie projektu ovplyvnil výkup a usporiadanie pozemkov, na ktorých má park stáť.

Zábavno-náučný park je jedným z bodov a priorít deklaratívneho komuniké, ktoré dnes na mimoriadnom valnom zhromaždení prijalo Združenie pre rozvoj regiónu hornej Nitry.