Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

ÚĽUV otvorilo v Bratislave svoje obnovené priestory výstavou z Gemera

V gemerskej expozícii sú hrnčiarske a košikárske výrobky, pastiersky riad, drevené hračky, prikrývka a iné textilné úžitkové predmety s použitím paličkovanej čipky.

Bratislava 21. novembra (TASR) - Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) dnes slávnostne otvorilo vynovený galerijno-predajný priestor v centre Bratislavy úvodnou výstavou výrobkov z regiónu Gemer.

"ÚĽUV nie sú len suveníry. Táto remeselná výroba vychádza z koreňov. V ÚĽUVe sa zachovávajú tradície a tvoria výrobky pre súčasné potreby," po prestrihnutí pásky povedal generálny riaditeľ sekcie kultúrneho dedičstva Ministerstva kultúry SR Pavol Šimunič.

Po menších úpravách sa táto predajňa vrátila na pôvodné miesto na Námestí SNP 12. Podľa riaditeľky ÚĽUV Dany Kľučárovej upravený priestor poslúži aj na prezentáciu výberu exponátov z vlastných zbierok. Tie za desaťročia vytvorili najlepší ľudovoumeleckí výrobcovia a remeselníci zo všetkých slovenských regiónov. Ako uviedla, ÚĽUV je značkou kvality a odbornosti, čo sa prejavuje v ich dielach. Nový priestor je predná izba tejto inštitúcie.

"Na pravidelných výstavách tu odprezentujeme to najlepšie, čo máme. Ako na dedinách v prednej izbe boli tie najkrajšie a najlepšie veci, bývala to výkladná skriňa rodiny. Otvorením predajne ponúkame širšie možnosti odbytu ľudovoumeleckých výrobkov, čo sa podpíše aj na raste dopytu a motivácii pre výrobcov, aby s výrobou neprestávali, prípadne aby sa iní inšpirovali," v príhovore zdôvodnila Kľučárová.

Kurátorka prvej expozície Eva Ševčíková riaditeľku doplnila, že predná izba vo vidieckych domácnostiach mávala okno do ulice, čo predajňa ÚĽUV tiež reprezentatívne spĺňa veľkým preskleným výkladom na námestie. V gemerskej expozícii sú hrnčiarske a košikárske výrobky, pastiersky riad, drevené hračky, prikrývka a iné textilné úžitkové predmety s použitím paličkovanej čipky. Nechýba figúra mládenca v súkenných nohaviciach, krpcoch, vyšívanej košeli, lajblíku a s pestrofarebnými zapästkami.

"Budeme tu mávať rôzne podujatia a pravidelné komentované prehliadky. Ich termíny zverejníme na našej internetovej stránke www.uluv.sk," dodala pre TASR Kľučárová.

Výstava potrvá do 28. februára 2014.