Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Údaje pre pamätnú tabuľu Žigmunda Luxemburského zladí odborná komisia

Primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko Foto: TASR

Žigmund Luxemburský bol brandenburský markgróf, uhorský kráľ, český kráľ, rímsky kráľ, lombardský kráľ a rímsky cisár, žiil v rokoch 1368 až 1437.

Rimavská Sobota 25. septembra (TASR) - Primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko nepodpísal uznesenie o umiestnení pamätnej tabule Žigmunda Luxemburského na fasádu hlavnej historickej budovy mestského úradu, ktoré chválili poslanci mestského zastupiteľstva 11. septembra. Ako povedal pre TASR, poveril už pracovníkov mestského úradu, ktorí oslovia odborníkov na vytvorenie odbornej komisie. Ich úlohou bude preskúmať historické fakty, aby v budúcnosti nevznikli spory o údajoch na pamätnej tabuli.

Pamätnú tabuľu Žigmunda Luxemburského chcelo na fasádu budovy mestského úradu umiestniť občianske združenie Casino Club Rimavská Sobota. Poslanci jeho žiadosť prerokovali a schváleným uznesením dali na to súhlas. "Jedným z dôvodov, prečo som to nepodpísal, bolo nedodržanie rokovacieho postupu. Materiál totiž nebol prerokovaný v príslušných komisiách a ani na mestskej rade. Rokovalo o ňom len mestské zastupiteľstvo. Ďalším dôvodom bolo, že budova mestského úradu je kultúrnou pamiatkou a mesto musí žiadať Pamiatkový úrad o umiestnenie takejto tabule. Osobne ma navštívil muzeológ István B. Kovács, ktorý v súvislosti s dátumom udelenia erbu mestu poukázal na iné historické fakty, než aké boli prezentované na rokovaní mestského zastupiteľstva. Tam sa opierali o informácie profesora Leona Sokolovského z Bratislavy," povedal Šimko.

Vedenie mesta teraz vymenuje odbornú komisiu. Tá bude mať za úlohu preskúmať historické fakty a dať do súladu historické dátumy. Podľa Šimka by mali byť v komisii takí odborníci, ako je István B. Kovács, riaditeľka Gemersko-malohontského múzea Oľga Bodorová, ale aj profesor Leon Sokolovský. Členmi komisie budú aj poslanci mestského zastupiteľstva.

Žigmund Luxemburský bol brandenburský markgróf, uhorský kráľ, český kráľ, rímsky kráľ, lombardský kráľ a rímsky cisár. Žil v rokoch 1368 až 1437.