Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Dvaja Slováci pracujúci v Rakúsku dostali osýpky

Na snímke hlavný hygienik Slovenskej republiky Jána Mikas. Foto: TASR - Dano Veselský

V oblasti Dolného Rakúska, ktoré susedí s Bratislavským krajom, bolo od začiatku roka do 6.4. zaznamenaných 13 prípadov ochorení na osýpky.

Bratislava 23. apríla (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva eviduje v roku 2018 dva nové prípady osýpok u Slovákov, ktorí pracujú v Rakúsku. Ide o 40-ročnú ženu a 46-ročného muža z Bratislavského kraja. Hlavný hygienik SR Ján Mikas upozorňuje, že podľa poslednej kontroly v Bratislavskom kraji klesla zaočkovanosť proti osýpkam pod hranicu 95 percent.

V Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) ošetrili jedného z nakazených. "Po ošetrení bol pacient odoslaný do domácej izolácie, mal už odznievajúce ochorenie a bol v dobrom klinickom stave," povedala hovorkyňa UNB Eva Kliská s tým, že v Rakúsku je epidémia.

V oblasti Dolného Rakúska, ktoré susedí s Bratislavským krajom, bolo od začiatku roka do 6.4. zaznamenaných 13 prípadov ochorení na osýpky. Vyplýva to z údajov rakúskeho ministerstva zdravotníctva. V celom Rakúsku eviduje Európske centrum pre kontrolu a prevenciu ochorení 29 prípadov osýpok.

"Epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava hlavné mesto, so sídlom v Bratislave vykonali príslušné protiepidemické opatrenia na zabránenie šírenia osýpok," konštatoval Mikas. Pripomína však lekárom, aby pri podozrivých príznakoch mysleli aj na toto ochorenie. Epidemiologickú situáciu na Slovensku aj v okolitých krajinách ÚVZ naďalej monitoruje.

Osýpky patria medzi najzávažnejšie ochorenia detského veku, spoznať ich možno podľa charakteristických vyrážok. Sú veľmi nákazlivé, vírus sa šíri vzduchom. Spôsobujú časté komplikácie – zápaly priedušiek, pľúc i centrálneho nervového systému. Ochorenie môže byť aj smrteľné.

Najúčinnejším preventívnym opatrením proti osýpkam je očkovanie. To je povinné, robí sa najskôr v prvom dni 15. mesiaca života, najneskôr v 18. mesiaci, preočkovanie sa vykonáva v 11. roku života.