Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Trnavská brána víta folkloristov zo Slovenska i zahraničia

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Podujatiu budú patriť pódiá v mestskom amfiteátri a na Hlavnej ulici od piatka do nedele 18. augusta.

Trnava 16. augusta (TASR) – Na 18. ročníku medzinárodného folklórneho festivalu Trnavská brána sa predstavia folklórne súbory zo Slovenska a hostia z Maďarska, Bosny a Hercegoviny. Podujatiu budú patriť pódiá v mestskom amfiteátri a na Hlavnej ulici od piatka do nedele 18. augusta.

Na Hlavnej ulici otvorili dopoludnia jarmok ľudových remesiel vrátane ponuky tradičných jedál ako frgále, trdelníky a aj párance, deti zo súborov Drienka a Trnavček tradične v úvode podujatia vyzdobia o 14.00 h stužkami trnavské korzo. "Po predstavení zahraničných súborov v centre mesta sa slávnostné otvorenie festivalu uskutoční v amfiteátri o 19.00 h a účinkujúci sa predstavia v komponovaných programoch Otvárajte sa trnafské brány, Tak ako nám zobák narástol, Pozdrav z kraja Jánošíka," uviedla riaditeľka festivalu Terézia Krupčíková. Následný program Ňe jeden, ňe dva ani ňe tri bude venovaný 55. výročiu založenia súboru Železiar. Vstup na všetky vystúpenia festivalu je voľný.



Sobotu 17. augusta otvorí krojovaný sprievod mestom a kindršúla – podujatie pre "malé a veľké deti plný slamy, hier a tvorivých dielní s folklórnou školičkou" na nádvorí radnice. O 15.00 h sa začne na Hlavnej ulici voľný program folklórnych súborov, skupín, ľudových hudieb a folklórna škola tancov Kdo prinde, ten bude. Diváci uvidia Váh z Liptovského Mikuláša, Furmanov z Nitry, Ördögszekér gyermek-néptáncegyüttes a Zemplén Táncegyüttes z Maďarska, Sveti Sava Banjaluka z Bosny a Hercegoviny, Richarda Janoština s rodinou zo Zuberca, hudby Picúchovci a Čarovné struny z Dolnej Krupej, Opojčanku z Opoja, Rozmarín z Majcichova, a tiež víťazov speváckych a tanečných súťaží z trnavského regiónu. "Zároveň bude Výšivkársky spolek na Predvádzačke na trnafskom korze predstavovať záujemcom výšivkárske a čipkárske remeslo," doplnila Krupčíková.



Pamiatke zakladateľa festivalu Trnavská brána Leovi Blažekovi je venovaný podvečerný program v amfiteátri Kde sa kdo rodí, tam sa i hodí, v ktorom budú účinkovať Trnavček, Trnafská cimbalofka, Trnafčan a Dedinská folklórna skupina Cífer. Po ňom príde Pozdrav z južných krajov so zahraničnými súbormi a Oslávenci pri tanci, kde sa predstavia Furmani z Nitry, Trnafčan, Váh z Liptovského Mikuláša a Richard Janoštin s rodinou zo Zuberca. Komu nebude stačiť, v kultúrnom centre Nádvorie môže po skončení programu pokračovať na Trnafskej veselici.

Festival tradične pripravuje mesto Trnava a Trnavský ľudový cech, podporil ho Fond na podporu umenia. Históriu podujatia vo fotografiách si možno pozrieť na výstave, ktorá je v historickom západnom krídle radnice.