Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Trnava Rómov z Coburgovej sťahovať nebude, iné riešenie zatiaľ nie je

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

Problém Coburgovej ulice nastal v 70. rokoch, kedy bolo z osád na východe Slovenska do Trnavy presťahovaných niekoľko desiatok rómskych rodín.

Trnava 6. novembra (TASR) – Dnešné zasadnutie mestského zastupiteľstva (MsZ) v Trnave sa zaoberalo, avšak neuzavrelo problém obyvateľov Coburgovej ulice žiadajúcich riešenie otázky s neprispôsobivými obyvateľmi tejto lokality. Vyše 650 ľudí, zamestnancov tamojšieho obchodného centra podpísalo a ďalší podporili žiadosť, v ktorej poukazujú na neúnosné podmienky na bývanie, podnikanie a dochádzanie do školy vinou skupiny občanov, ktorí spôsobom svojho života neustále narúšajú verejný poriadok a obťažujú svoje okolie. Roztržky s majoritou sú na tejto ulici na dennom poriadku, výjazdy polície sú pravidelné a Coburgova zároveň prekonala slovenský rekord v počte lokálnych požiarov, keď tam hasiči len do konca októbra tohto roka zasahovali už 50-krát. Polícia tam v tomto roku riešila zatiaľ vyše 700 priestupkov, vrátane neoprávneného obsadzovania bytov. Obyvatelia žiadajú vysťahovanie neprispôsobivých mimo mesta. Títo na nájomnom dlhujú mestu najmenej 117.592 eur.

Na rokovanie zastupiteľstva prišli aj poslanci NR SR - splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák, Trnavčania Igor Matovič, Jozef Viskupič a tiež zároveň ako členovia mestského zastupiteľstva aj Augustín Hambálek a Peter Náhlik. Podľa Polláka sťahovanie neprispôsobivých nie je riešením, samospráva i ďalšie inštitúcie by mali začať pracovať s touto komunitou tak, aby sa najmenej na úrovni dnešnej mladej generácie dokázala plnohodnotne začleniť do spoločnosti. "Takýchto Coburgových je na Slovensku veľa, my všetci sme prispeli k tomu, aký je problém veľký," uviedol Pollák. Upozornil na rómsku reformu na celorepublikovej úrovni, do ktorej sa samosprávy môžu zapojiť. Matovič pripomenul, že je potrebné sa k otázke postaviť konštruktívne a posudzovať ľudí z Coburgovej nie ako neprispôsobivý celok, ale individuálne jednotlivé rodiny a pracovať s tými, ktorí o to majú záujem. "Ak problém nevyriešime my, budú ho musieť riešiť naše deti," povedal Matovič. Slovo dostal aj starosta obce Ružindol, do susedstva ktorého na majer chcú žiadatelia neprispôsobivých sťahovať. Podľa očakávania vyslovil prosbu, aby si Trnavčania rómsky problém riešili v meste.

Zastupiteľstvo v závere takmer dvojhodinovej, v tomto roku najdlhšie trvajúcej diskusie pléna, prijalo uznesenie o zriadení pracovnej komisie. Jej členmi budú pracovníci mesta, volení zástupcovia i ďalší prizvaní odborníci.

Problém Coburgovej ulice, ktorá bola vystavaná začiatkom minulého storočia ako ukážková obytná lokalita pre zamestnancov Coburgových závodov (potom TAZ), nastal v 70. rokoch, kedy bolo z osád na východe Slovenska do Trnavy presťahovaných niekoľko desiatok rómskych rodín.