Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Pre poslancov Smeru v Trenčíne sa téma rekonštrukcie štadióna skončila

Paraglaidista letí poza osvetlenie futbalového štadióna počas zápasu 10. kola futbalovej Fortuna ligy AS Trenčín - MŠK Žilina, 17. septembra 2014 v Trenčíne. Foto: FOTO TASR/Radovan Stoklasa

Členovia klubu Smeru sa v tomto volebnom období už ani nebudú zúčastňovať mimoriadnych zasadnutí mestského zastupiteľstva k tejto téme. nechcú, aby sa zneužívala na predvolebný politický boj.


Trenčín 7. októbra (TASR) – V prípade, ak primátor Trenčína Richard Rybníček vetuje uznesenie poslancov schvaľujúce zmluvy o prenájme a následnom predaji futbalového štadióna AS Trenčín, členovia poslaneckého klubu Smer-SD sa už v tomto volebnom období nebudú zúčastňovať mimoriadnych zasadnutí mestského zastupiteľstva k tejto téme. Na dnešnom brífingu strany Smer-SD o tom informoval predseda finančnej komisie Pavol Kubečka.

Nechcú zneužívanie na predvolebný boj

„Je mesiac do volieb a boli by sme neradi, ak by táto téma bola zneužívaná na predvolebný politický boj. Myslím si, že zmluva je pre investora (AS Trenčín – pozn. TASR) výhodná, objem verejných zdrojov do projektu bude vyšší ako zdroje investora,“ skonštatoval Kubečka s tým, že pre poslancov Smer-SD je tým otázka futbalového štadióna uzavretá.

Ako dodal, aj ich záujmom je, aby sa štadión zrekonštruoval, treba však brať do úvahy aj potrebu financií na rozvoj mesta. „Počúvať o víziách je jedna vec, no dostať na stôl konkrétnu zmluvu a za ňu zahlasovať, to je vec druhá. Tam sa musíte rozhodnúť a čas, ktorý sme mali na preštudovanie zmluvy, bol naozaj veľmi krátky,“ zdôvodnil hlasovanie poslancov Kubečka. Zdôraznil, že za konečnú verziu zmluvy napokon hlasovalo 22 poslancov.

Rybníček nebude vetovať zmluvy

Primátor Trenčína Richard Rybníček skonštatoval, že zmluvy vetovať nebude a nebude ani zvolávať k tejto téme mimoriadne zastupiteľstvo. Investor zatiaľ podľa neho na Slovensko nepricestoval, a tak nie je reálne stihnúť desaťdňovú lehotu na vetovanie rozhodnutia poslancov. „Urobím všetko pre to, aby som dokázal investora presvedčiť, aby po tom, koľko investoval za posledné roky do futbalu v Trenčíne, mal ešte trpezlivosť, aby s nami rokoval a aby z Trenčína neodchádzal,“ skonštatoval Rybníček. Vyjadril tiež údiv nad zvolaním dnešného brífingu poslaneckého klubu Smer-SD, pretože žiadne zastupiteľstvo nezvolal a ani uznesenie nevetoval.


Zmluvy schválili v piatok poslanci

Poslanci trenčianskeho mestského zastupiteľstva schválili v piatok (3. 10.) zmluvy o vypožičaní futbalového štadióna s príslušnými pozemkami futbalovému klubu AS Trenčín na 40 rokov, zmluvy o budúcich kúpnych zmluvách a nájomnú zmluvu, pozmeňovací návrh k zmluve však zvyšuje investorovi (AS Trenčín) náklady takmer o 250.000 eur.

Od vlády dostali 2,4 milióna eur

AS Trenčín získal vládnu dotáciu na rekonštrukciu futbalového štadióna vo výške 2,4 milióna eur, ďalších 3,9 milióna eur chce investovať do rekonštrukcie klub. Samotná rekonštrukcia by sa mala začať na budúci rok a po dokončení druhej etapy by vynovený štadión s kapacitou 10.500 miest na sedenie spĺňal podmienky Európskej futbalovej únie (UEFA) pre stretnutia európskych klubových súťaží i medzištátne stretnutia.

Súčasťou nájomnej zmluvy je prenájom hracej plochy, zázemia a tribún pre mládežnícke kluby na 10 rokov. Počas jej trvania budú všetky mládežnícke družstvá v Trenčíne hrávať a trénovať na štadióne a pomocných ihriskách bezplatne. Mesto Trenčín za to bude futbalovému klubu AS Trenčín platiť ročne 200.000 eur.

Mestá majú pokryť 40 percent nákladov

Mestá sa majú na projekte výstavby a rekonštrukciách futbalových štadiónov podieľať sumou vo výške 40 percent nákladov. V prípade Trenčína ide o 900.000 eur, ktoré mesto chcelo poskytnúť klubu formou výpožičky objektu štadióna a pozemkov s možnosťou odkúpenia štadióna zo strany AS Trenčín.