Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Po nešťastí pri pôrode obmedzili pri operáciách alkoholovú dezinfekciu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa médií utrpela prvorodička v utorok (17.10.) v pôrodnici v Trebišove popáleniny približne na 30 percentách tela,keď sa vznietili výpary dezinfekcie.

Trebišov 20. októbra (TASR) - Vedenie trebišovskej nemocnice prijalo opatrenia v súvislosti s utorkovým (17.10.) nešťastným prípadom, keď počas pôrodu na operačnej sále došlo ku vznieteniu výparov dezinfekčného roztoku. Rodiaca pacientka pritom utrpela popáleniny.

"Bezpečnosť našich pacientov je prvoradá. Vzhľadom na všetky okolnosti prípadu som dnes prijal rozhodnutie o okamžitom pozastavení používania alkoholových dezinfekčných prostriedkov pri operáciách, pri ktorých sa používa elektrokoagulácia. Výnimku budú predstavovať pacienti, u ktorých z medicínskych dôvodov nie je možné použiť iné dezinfekčné prípravky," uviedol v piatok riaditeľ nemocnice Svet zdravia Trebišov Juraj Bazár. Toto preventívne opatrenie bude podľa jeho slov platiť až do prešetrenia celého prípadu.

Podľa médií utrpela 28-ročná prvorodička popáleniny približne na 30 percentách tela. Pacientku v stabilizovanom stave previezli na kliniku popálenín do nemocnice v Košiciach. Stav dieťaťa hneď po pôrode bol podľa hovorcu siete nemocníc Svet zdravia Tomáša Kráľa dobrý, neskôr sa však prejavili problémy s dýchaním, a preto bolo preložené na vyššie košické pracovisko. "Tieto komplikácie boli spôsobené predčasným pôrodom, nie samotnou neželanou udalosťou," uviedol ešte v stredu (18.10.).

Elektrokoagulácia je metóda na zastavenie krvácania s použitím elektrického prúdu.