Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Technická akadémia v Spišskej Novej Vsi núdzu o študentov nemá

Na snímke historická budova Technickej akadémie v Spišskej Novej Vsi 19. novembra 2018. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Škola vznikla ešte v roku 1981 ako Stredná priemyselná škola strojnícka oddelením od bývalej banícko-geologickej strednej školy, ktorá už v súčasnosti neexistuje.

Spišská Nová Ves 19. novembra (TASR) – Technická akadémia v Spišskej Novej Vsi ako jedna z mála odborných škôl na Slovensku nemá núdzu o študentov. Jej riaditeľ Ladislav Ruttkay tvrdí, že je to aj vďaka snahe školy kráčať s dobou a prispôsobiť študijné odbory aktuálnym potrebám trhu práce.

Škola vznikla ešte v roku 1981 ako Stredná priemyselná škola strojnícka oddelením od bývalej banícko-geologickej strednej školy, ktorá už v súčasnosti neexistuje. Práve po revolúcii podľa Ruttkaya nastal útlm v strojárstve, a tak sa znižoval aj počet študentov v tomto odbore. „Stála pred nami úloha postupne profil školy meniť a rozširovať, takže sme začali zavádzať nové študijné odbory, ktoré korešpondovali s jadrom strojárstva. Boli sme prvou školou na Slovensku, ktorá zaviedla v rámci experimentu v roku 1996 odbor mechatronika. Neskôr sme v roku 2000 založili technické lýceum, postupne o niekoľko rokov pribudol odbor elektrotechnika s orientáciou na počítačové systémy a siete, pred takmer desiatimi rokmi odbor logistika a pred troma rokmi aj odbor informatika,“ priblížil riaditeľ.



Škola postupne rozširovala spektrum svojej ponuky a od strojárskych odborov prešli aj k odborom zameraným na robotizáciu, elektrotechniku a informatiku. Podľa Ruttkaya bolo toto rozhodnutie správne. „Pretože v súčasnosti sme školou, o ktorú je záujem. Počet našich študentov každoročne narastá a nemáme problém obsadiť jednotlivé odbory,“ zdôvodnil a dodal, že v súčasnosti túto spišskonovoveskú školu navštevuje 510 žiakov. Kým pred viac ako piatimi rokmi tu mali 16 tried, dnes ich je 20. Podľa riaditeľa k tomu prispela aj zmena názvu práve na Technickú akadémiu v roku 2012.

„My sme prešli aj dosť veľkou vnútornou zmenou, hlavne čo sa týka technickej podpory vzdelávania. V roku 2009 sme otvorili prvé centrum odborného vzdelávania a naše dielne sme postupne prerábali na moderné technologické učebne. Aj to bola jedna z vecí, ktorá nám pomohla a vďaka tomu môžeme poskytnúť našim študentom lepšie odborné vzdelávanie,“ objasnil Ruttkay. Študijný systém funguje na Technickej akadémii tak, že študenti chodia na každú hodinu do inej učebne, kde sa učia teóriu, no vďaka vybaveniu si môžu poznatky vyskúšať aj priamo v praxi. „Naši študenti nemajú problém po skončení štúdia sa zamestnať. Chodia k nám firmy, ktoré ponúkajú našim žiakom možnosť pracovať v oblasti programovania CNC strojov, robotov atď. Môžem smelo povedať, že naši absolventi sú atraktívni pre budúcich zamestnávateľov, pretože vedia ovládať technológie a zároveň máme odbory, ktoré sú žiadané na trhu práce,“ uzatvára riaditeľ.

Na snímke Ladislav Ruttkay, riaditeľ Technickej akadémie v Spišskej Novej Vsi 19. novembra 2018.
Foto: TASR - Oliver Ondráš


Technická akadémia v Spišskej Novej Vsi modernizuje ďalšie priestory


Technická akadémia v Spišskej Novej Vsi v súčasnosti prerába bývalé dielne na nové moderné učebne. Škola totiž vlani získala grant z fondov Európskej únie vo výške viac ako pol milióna eur. Riaditeľ Ladislav Ruttkay pre TASR uviedol, že zmyslom projektu je podpora praktického vzdelávania.

„Tento grant vypísalo ministerstvo pôdohospodárstva, celkový náklad je na úrovni 577.000 eur, vrátane päťpercentnej spoluúčasti nášho zriaďovateľa, ktorým je Košický samosprávny kraj," ozrejmil Ruttkay a dodal, že dotáciu použijú na nákup nových technológií, ktoré sú veľmi drahé. Pôjde o klasické obrábacie stroje, CNC stroje a prístroje a zariadenia pre metrológiu – kontrolu a merania, a tiež zariadenia pre robotiku, ktoré sa učia žiaci programovať pre výrobu. „Ďalej okrem toho pribudne nové laboratórium pre vyučovanie v oblasti elektroniky a učebňa pre vzdelávanie elektroniky a elektrotechniky. Grant použijeme len na nákup technológií. V súčasnosti prerábame časť priestorov v našom centre odborného vzdelávania, aby sme do nich mohli tieto stroje následne umiestniť. Na tú stavebnú časť nám tiež prispel náš zriaďovateľ," doplnil Ruttkay.

Predpokladá, že práce na obnove troch starých dielní by mohli byť ukončené ešte v tomto roku. Zároveň už prebieha verejné obstarávanie na nákup samotných technológií a od nového školského roka by sa tak žiaci mohli vzdelávať na nových strojoch. Jednu z učební prispôsobia na klasické obrábanie, v nej budú umiestnené nové obrábacie stroje – sústruhy a tzv. frézovačky. „Druhá má byť orientovaná na robotiku, takže tam umiestnime modulárny výrobný systém – programovateľnú výrobnú linku aj robotické zariadenia," konkretizoval riaditeľ. Tretia z učební bude zameraná na informačné technológie.

Na snímke majster odborného výcviku Lukáš Dzurenda (vpravo) so žiakom tretieho ročníka z odboru mechatronika programuje robota na Technickej akadémii v Spišskej Novej Vsi 19. novembra 2018.
Foto: TASR - Oliver Ondráš


Podľa riaditeľa vďaka novým priestorom a technike vyučovanie nadobudne iný charakter. „Myslím si, že pre každú odbornú školu sú dôležité tri veci - kvalitný študijný program, učitelia, ktorí dokážu technológie ovládať a tretia vec sú samotné technológie. Vďaka tejto dotácii budeme môcť študentom ukázať, že napr. strojárstvo sa realizuje na úrovni modernej výroby, že nepracujú na zamastených strojoch, ale so špičkovou technológiou, ktorá je čistotou na úrovni nemocníc. V oblasti klasického obrábania strojov sme tu mali stroje staré aj 50 rokov a to sa teraz zmení. Žiakov tak môžeme viac motivovať na tento druh štúdia," upozornil riaditeľ Technickej akadémie, ktorú v súčasnosti navštevuje viac ako päť stoviek žiakov z celého regiónu.

Konštatoval, že v tejto oblasti sú na Slovensku veľké rezervy a do odborného vzdelávania sa za posledné roky neinvestovalo dosť. Tým pádom sa aj záujem o takýto druh štúdia postupne znižoval. „Teraz ideme hovoriť o duálnom vzdelávaní, ale ja si myslím, že keby sa to v minulosti riešilo trochu inak, tak by sme teraz duálne vzdelávanie nemuseli brať len ako nejakú záchranu odborného vzdelávania," uzavrel Ruttkay.

Na Technickej akadémii v Spišskej Novej Vsi spájajú prax s teóriou


Na Technickej akadémii v Spišskej Novej Vsi je vyučovanie prispôsobené tak, aby žiaci získali teoretické a zároveň aj praktické skúsenosti. Absolventi, alebo aj súčasní študenti tvrdia, že sa tak dokážu pripraviť na trh práce i na ďalšie vzdelávanie na vysokej škole. Riaditeľ školy Ladislav Ruttkay pre TASR potvrdil, že o ich študentov majú zamestnávatelia záujem a zamestnanosť absolventov je na vysokej úrovni.

„Ja by som sa chcel uplatniť v oblasti CNC strojov, čiže takých strojov, ktoré robia za vás, treba im len zadať, čo majú robiť. Myslím si, že vďaka tejto škole sa mi podarí uplatniť sa v budúcnosti v strojárstve," konštatoval študent Branislav Vaškovič, ktorý nepochybuje o tom, že ho škola dokáže pripraviť na budúce pôsobenie. Hoci Technická akadémia láka najmä chlapcov, isté percento tvoria aj študentky. „Ja osobne študujem logistiku a baví ma to veľmi. Myslím si, že táto škola nie je len pre chlapcov, ale aj pre dievčatá, ktoré bavia technické veci, ako napr. mňa," uviedla študentka tretieho ročníka Nikola Pavlufčíková, ktorá by sa po skončení akadémie chcela venovať ekonomickej oblasti. Jedným z predmetov, ktorý ju najviac baví, je napr. počítačová grafika.

Marek Biroš, ktorý maturoval na Technickej akadémii v roku 2015, ešte počas štúdia zvíťazil v celoslovenskom kole v programovaní CNC strojov a tejto oblasti sa venuje dodnes. „Tento predmet ma bavil zo všetkých najviac a vedel som, že sa chcem v tomto smere po skončení školy aj zamestnať. Škola mi v tom ponúkla plnú podporu, či už to boli samotní učitelia alebo vedenie školy, za čo im patrí veľká vďaka. Postupom času som sa v tom zdokonaľoval, naskytla sa mi možnosť ísť školu reprezentovať na súťaži, čo som neodmietol a nakoniec sa mi podarilo zvíťaziť v celoslovenskom kole," priblížil Biroš a dodal, že po skončení štúdia mal viac možností ísť študovať na vysokú školu. Napokon sa však rozhodol ísť pracovať a vďaka kontaktom získaným aj na súťažiach nakoniec padlo rozhodnutie na firmu Tools v Richnave, kde pracuje dodnes na CNC strojoch. V 23 rokoch tak má, dá sa povedať, stabilné miesto v rodnej obci a o svoju budúcnosť sa neobáva.

Na snímke žiak tretieho ročníka z odboru strojárstvo programuje CNC stroj na Technickej akadémii v Spišskej Novej Vsi 19. novembra 2018.
Foto: TASR - Oliver Ondráš


Štefan Leibiczer v súčasnosti pôsobí ako senior manažér výroby v spoločnosti Embraco Slovakia v Spišskej Novej Vsi a tvrdí, že škola bola na veľmi dobrej úrovni už na prelome 80. a 90. rokov minulého storočia, kedy ju navštevoval. „Bolo to tak, nielen čo sa týka odborných vedomostí a kompetentnosti učiteľov, ale aj očakávaní a nárokov, ktoré sa v tom čase kládli na študentov. Pamätám si, že mi veľmi vyhovovala kombinácia teoretických predmetov s praktickou výučbou v dielňach a laboratóriách," zhodnotil Leibiczer s tým, že vedomosti ale aj postoje, ktoré na škole získal, využíva dodnes.

Technickú akadémiu v súčasnosti navštevuje viac ako 500 študentov, ktorí sa vzdelávajú vo viacerých odboroch. Sú to napr. informačné a sieťové technológie, programovanie CNC strojov, grafické systémy, programovanie robotov a modulárnych systémov, technické lýceum, elektrotechnika či mechatronika a logistika.