Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Na novú lanovku v Tatranskej Lomnici sa postupne inštalujú kabínky

Na snímke nové kabíny odstavené v údolnej stanici Štart počas výstavby novej kabínkovej lanovky Funitel zo Štartu na Skalnaté Pleso v Tatranskej Lomnici vo Vysokých Tatrách 22. novembra 2013. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Nová kabínková lanovka nahradí pôvodnú štvormiestnu kabínku, ktorá bola v stredisku v prevádzke od roku 1995.

Vysoké Tatry 22. novembra (TASR) – V lyžiarskom stredisku v Tatranskej Lomnici momentálne pracujú na inštalácii kabínok na novú lanovku. Tá by mala zvýšiť prepravnú kapacitu na svahoch a zároveň je odolnejšia voči vetru. "Kabínky 15-miestnej lanovky boli dovezené z Rakúska, pred dvoma dňami sa začali vešať na lano a začal sa elektrifikovať celý proces lanovky v úseku zo Štartu na Skalnaté pleso," uviedla pre TASR PR manažérka spoločnosti Tatry Mountain Resorts, a. s., Zuzana Fabianová.

Nová kabínková lanovka nahradí pôvodnú štvormiestnu kabínku, ktorá bola v stredisku v prevádzke od roku 1995. Naďalej však bude jazdiť v úseku z Tatranskej Lomnice po Štart. "Nová lanovka je 15- miestna, oveľa komfortnejšia, rýchlejšia a celkovo zvýši prepravnú kapacitu z 900 na 2400 osôb na hodinu v celom stredisku. Počet kabín je 37, dĺžka jazdy na Skalnaté pleso bude asi sedem minút, s prevýšením takmer 600 metrov," doplnila Fabianová.

Prevádzkovateľ strediska predpokladá, že novú lanovku sa podarí sprevádzkovať približne v polovici decembra. "Kabínky prišli pred zhruba dvoma týždňami, zložili sa na parkovisku na Bukovej hore a následne sa po častiach vyviezli na nákladných autách hore ku stanici Štart. Najprv sa vyviezla kabína, potom záves ku kabíne a následne sa v garáži zmontovali dohromady," priblížil proces inštalácie lanovky vedúci novej kabínkovej lanovky Ján Ivan s tým, že nakoniec sa celá skompletizovaná kabína zavesila na koľaj, ktorá je spojená s lanovkou.

Okrem novej lanovky pripravili na túto zimnú sezónu v stredisku aj dve nové zjazdovky. "Jedna, červená zjazdovka, je pre náročnejších lyžiarov, bude niesť názov Esíčka a v dolnom úseku pribudne modrá zjazdovka Bukova hora západ so zasnežovaním, pre menej zdatných lyžiarov a rodiny s deťmi," doplnila Fabianová. Dohromady tak bude lyžiarom v Tatranskej Lomnici k dispozícii 12 kilometrov zjazdoviek, vrátane tej najdlhšej na Slovensku, vedúcej z Lomnického sedla.