Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Tabak a alkohol vedú v nelegálnom dovoze na východnej hranici

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Najčastejšími predmetmi pokusov o nelegálny dovoz boli tabakové výrobky so 602 prípadmi a alkoholické nápoje s 214 prípadmi.

Michalovce 30. januára (TASR) - Colný úrad Michalovce v uplynulom roku zaznamenal nárast prípadov porušovania colných a právnych predpisov. Vo svojom územnom obvode v roku 2023 zachytili celkovo 2657 prípadov porušenia právnych predpisov. Väčšinu z toho evidovali priamo na hraničných priechodoch s Ukrajinou. Hovorkyňa Colného úradu Michalovce Jana Nimrichterová pre TASR uviedla, že išlo o 1878 prípadov.

Najčastejšími predmetmi pokusov o nelegálny dovoz boli tabakové výrobky so 602 prípadmi a alkoholické nápoje s 214 prípadmi. "V roku 2023 bol na hraničnom priechode Vyšné Nemecké odhalený napríklad pokus o dovoz exemplárov neživých koralov, hviezdic, mušlí a lastúr, pri ktorých vzniklo podozrenie, že môže ísť o exempláre CITES," uviedla Nimrichterová.

Medzi raritné záchyty Colného úradu Michalovce zaradila hovorkyňa hlavne nálezy v autobusoch na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom. Odhalili pokus o nelegálny dovoz takmer 100 kilogramov jantáru, ktorý bol umiestnený v umelo vytvorenom priestore uprostred autobusu. V ďalšom prípade bol odhalený prenos peňažných prostriedkov v sume 5.000.000 českých korún bez splnenia ohlasovacej povinnosti. Našli ich v úkryte pod podlahou autobusu. V rámci boja proti porušovaniu práv duševného vlastníctva zaistili aj 2240 drevených paliet, ktoré boli následne využité na humanitárne účely.