Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Svetový deň cestovného ruchu prinesie prehliadky Banskej Bystrice

Ilustračná snímka Foto: TASR/Jozef Ďurník

Informačné centrum mesta pri tej príležitosti umožní návštevníkom spoznať históriu mesta v podobe bezplatných prehliadok najzaujímavejších pamiatok v meste.

Banská Bystrica 25. septembra (TASR) - Dotyky s históriou mesta v expozícii múzea, prehliadka z vtáčej perspektívy, alebo vychutnanie najkrajších pamiatok historického centra z pohodlia vláčika Pretórium - to všetko sľubuje bezplatná prehliadka mesta Banská Bystrica, ktorú na Svetový deň cestovného ruchu (SDCR), štvrtok, 27. septembra, organizuje tamojšia radnica.

"Pre šikovných záujemcov o prehliadku je zároveň pripravená sladká odmena," uviedla pre TASR hovorkyňa Mestského úradu v B. Bystrici Monika Pastuchová.

Každý, kto na stanovištiach SDCR správne odpovie na otázky, týkajúce sa hodinovej veže, Matejovho domu, Radnice a vláčika, bude odmenený rozprávkovým pudingom. Puding sa bude podávať v Radnici. Účastníci sa preukážu kartičkou s minimálne dvoma pečiatkami ako dôkazom, že navštívili aspoň dva objekty a správne odpovedali na jednoduché otázky.

SDCR sa každoročne oslavuje 27. septembra. Jeho cieľom je podporovať vedomie ľudí o význame cestovného ruchu a vyzdvihnúť jeho sociálne, kultúrne, politické a ekonomické hodnoty. Tohtoročný SDCR sa ponesie v duchu témy Cestovný ruch a udržateľná energia: poháňanie udržateľného rozvoja. Uvedené motto korešponduje s Medzinárodným rokom trvalo udržateľnej energie pre všetkých, ktorý bol vyhlásený Valným zhromaždením OSN.

Informačné centrum mesta Banská Bystrica sa do celosvetových osláv aktívne zapája už tretí raz. V roku 2010 prezentovalo svoju činnosť ako dôležitý subjekt cestovného ruchu v prezentačno-propagačnom podujatí Prázdninuj na Slovensku, ktoré pri tejto príležitosti zorganizovala Slovenská agentúra pre cestovný ruch. Návštevníkom ponúkalo informačné materiály o meste a blízkom okolí a pozývalo ich na kultúrne a športové akcie v Banskej Bystrici.

Význam turizmu pre medzinárodnú spoluprácu bol hlavnou témou osláv Svetového dňa cestovného ruchu v roku 2011. Informačné centrum mesta pri tej príležitosti umožnilo návštevníkom spoznať históriu mesta v podobe bezplatných prehliadok najzaujímavejších pamiatok v meste.

„Rok 2012 sa nesie v duchu energie. Naše Informačné centrum v spolupráci so Stredoslovenským múzeom v Banskej Bystrici a rozprávkovou dedinkou Habakuky pripravili pre Banskobystričanov i návštevníkov zaujímavý program nabitý silnou energiu. Nie fyzikálnou či spotrebnou, ale energiou v podobe vedomostí a poznania histórie Mesta pod Urpínom," konštatuje primátor Banskej Bystrice Peter Gogola.

Podľa vedúcej centra Marcely Kevešovej sú v tento deň pre návštevníkov pripravené aj bezplatné kostýmované prehliadky historickej budovy Radnice s výkladom zamestnancov Informačného centra a zamestnancov Stredoslovenského múzea.