Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Múzeum vo Svätom Antone rozšírilo expozíciu aj o oblasť rybárstva

Na snímke exponáty na výstave Petrov zdar! O rybách a rybároch! v celoslovenskom poľovníckom múzeu vo Svätom Antone 24. mája 2018. Verejnosť si ojedinelú výstavu môže prezrieť až do konca októbra. Foto: TASR - Jana Vodnáková

Výstava je aj poďakovaním tým, ktorí začali nosiť dary, ako rôzne udice, navijaky do zbierky, uviedol riaditeľ múzea Marian Číž.

Svätý Anton 24. mája (TASR) - Múzeum vo Svätom Antone, ktoré je celoslovenským poľovníckym múzeom, rozšírilo svoje pole pôsobnosti aj do oblasti rybárstva. Riaditeľ múzea Marian Číž priblížil, že v súčasnosti neexistuje celoslovenské múzeum venované rybárstvu, a preto sa rozhodli svoju zriaďovateľskú listinu rozšíriť. V pláne majú totiž takéto múzeum vybudovať.

Prvým krokom bolo podľa jeho slov otvorenie výstavy Petrov zdar! O rybách a rybároch!, ktorú si tu verejnosť môže prezrieť až do konca októbra. "Výstava je aj poďakovaním tým, ktorí nám začali nosiť dary, ako rôzne udice, navijaky do zbierky," podotkol Číž.

Aj keď v súčasnosti podľa jeho slov múzeum nemá voľné priestory, aby vybudovalo tak veľkú expozíciu rybárstva, ako je expozícia poľovníctva, zbieranie a uchovávanie zbierkových predmetov považuje za dôležité. Svätonantonskí múzejníci preto zatiaľ predmety dávajú do depozitu.

Podľa Číža spolupracuje múzeum v tejto oblasti aj so Slovenským rybárskym zväzom. Nevylúčil, že práve zväz v budúcnosti navrhne vhodný priestor v rámci Slovenska, kde by rybárske múzeum mohlo vzniknúť. "Naša vysunutá expozícia môže byť niekde v Žiline alebo inde, kde nájdu priestor," podotkol.