Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Súťaže vo varení fazule sa zúčastnilo šesť družstiev, zvíťazili domáci

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

O 17.30 h odštartovala druhá súťaž, ktorou je krájanie cibule na čas.

Kynceľová 23. júla (TASR) – Šesť dvojčlenných družstiev sa zúčastnilo dnešnej súťaže vo varení fazule, ktorá bola hlavnou časťou desiateho ročníka podujatia Fizolňový deň v obci Kynceľová v okrese Banská Bystrica. Ako TASR informovala starostka Martina Kubišová, víťazstvo a pohár starostky získalo domáce družstvo z Kynceľovej, na druhom mieste sa umiestnili Baláže a na treťom Nemce.

„Súťažiaci varili z vlastných surovín, my sme im poskytli vodu, drevo, stôl, prístrešok a kotlík. Jedinou podmienkou súťaže bolo, že jedlo muselo byť z fazule a pripravené v kotlíku. V jednom z minulých ročníkov sme sa tak stretli s netradičným receptom - isté družstvo pripravilo fazuľové pirohy, ktoré uvarili v kotlíku,“ priblížila starostka.

O 17.30 h odštartovala druhá súťaž, ktorou je krájanie cibule na čas. „Muži a ženy súťažia v samostatných disciplínach a cieľom je nakrájať cibuľu čo najrýchlejšie,“ uviedla Kubišová, podľa ktorej sa podujatie celkovo vydarilo a ľudia oň mali veľký záujem. „Pripravili sme im fazuľu a guľáš v dvoch veľkých kotloch. Na naše prekvapenie sme už o tretej poobede nemali čo predávať,“ dodala s tým, že na tohtoročný Fizolňový deň prišli ľudia z rôznych kútov Slovenska a tiež rodáci z obce.

V rámci sprievodného programu podujatia vystúpila Ľudová hudba Štefana Babjaka a Gizka Oňová. Večer od 19.00 h sa predstaví skupina Black Band a od 20.30 h je naplánovaná diskotéka pod holým nebom s DJ Snopkom.