Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Stredoslovenské múzeum pripravilo výstavu o Afrike, potrvá do júla

Stredoslovenské múzeum podporuje projekt Unicef – Školy pre Afriku. Návštevníci tak môžu počas výstavy zároveň prispieť na uvedený projekt.

Banská Bystrica 2. mája (TASR) - Interaktívnu výstavu Farby Afriky slávnostne otvoria vo štvrtok 3. mája o 15.00 h v historických priestoroch Thurzovho domu Stredoslovenského múzea na Námestí SNP v Banskej Bystrici.

"Stredoslovenské múzeum pripravilo výstavu Farby Afriky pre všetkých, ktorých táto nespútaná časť sveta láka," uviedla TASR referentka pre vzťahy múzea s médiami Gabriela Kováčová. Výstavu si možno pozrieť do 29. júla v expozíciách Stredoslovenského múzea. Organizuje ju Stredoslovenské múzeum v spolupráci s Detským múzeom SNM v Bratislave, Africkým múzeom Dr. Emila Holuba v Holiciach a akademickým maliarom Štefanom Kockom.

Najmä malí návštevníci si podľa Kováčovej prídu na svoje v interaktívnom prostredí, kde na vlastnej koži spoznajú "nehostinnosť" Sahary či prežijú dobrodružstvo v pralese. "Na svojej dobrodružnej ceste po čiernom kontinente sa môžu pozrieť na svet očami hrocha, žirafy alebo leva. To všetko, ale aj oveľa viac zažijú návštevníci Stredoslovenského múzea na výstave Farby Afriky – Pestrá príroda v Tihányiovskom kaštieli v Radvani."

V druhej časti výstavy, ktorá je situovaná v Thurzovom dome, môžu návštevníci zažiť deň afrického dieťaťa alebo si vyskúšať život v beduínskom stane. Pripravené sú pre nich príbytky Dogonov a Masajov. Farby Afriky – Cestovanie po Afrike priblíži tradičný spôsob života domorodých obyvateľov, ich tradície a rituály.

Súčasťou pripravovanej výstavy je aj zbierka osobných predmetov z dobrodružných ciest po Afrike Dr. Emila Holuba, cestovateľa z 19. storočia, ktoré sú súčasťou zbierkového fondu Afrického múzea Emila Holuba v Holiciach. Holub ešte počas svojho života rozdal zozbierané predmety do múzeí a škôl po celom Uhorsku. Časť jeho zbierky sa stala základom zbierkového fondu aj pre Stredoslovenské múzeum. Banskobystričania môžu vidieť spomínané dary z roku 1895 práve na tejto výstave.

Podľa Kováčovej výstava ponúka aj "jedinečné obrazy pestrofarebného kontinentu", ktoré počas svojich ciest namaľoval akademický maliar Štefan Kocka. Väčšinu svojich zážitkov a dobrodružstiev prežil maliar v Keni, kde na vlastnej koži spoznal tradičnú kultúru Masajov. Maľby Kocku z jeho ciest po Afrike môžu návštevníci múzea vidieť opäť po 7 rokoch vo výstavných priestoroch Thurzovho domu.

Stredoslovenské múzeum podporuje projekt Unicef – Školy pre Afriku. Návštevníci tak môžu počas výstavy zároveň prispieť na uvedený projekt. "Z vyzbieraných peňazí spoločne pomôžeme africkým deťom zabezpečiť vybavenie pre ich školu," dodala Kováčová.

Pripravovanou výstavou plánuje Stredoslovenské múzeum v júli zároveň osláviť 123. výročie svojej existencie.