Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

V okrese Stará Lubovňa odvolali nebezpečenstvo vzniku lesných požiarov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vlastníci, správcovia alebo užívatelia lesných pozemkov sú povinní zabezpečovať v lesoch a v ich ochrannom pásme hliadkovaciu činnosť.

Stará Ľubovňa 22. augusta (TASR) – Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Starej Ľubovni odvolalo obdobie zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov na lesných pozemkoch a v ich ochrannom pásme. Ako uviedol jeho riaditeľ Vladimír Haľko, na území okresu už nie je potrebné zabezpečovať opatrenia súvisiace s možným vznikom požiarov v okolí lesných porastov.

Tento stav naďalej platí v okrese Poprad, kde ho vyhlásili koncom júla. V období zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru je každý povinný dodržiavať zásady protipožiarnej bezpečnosti. "Fyzickým osobám sa na lesných porastoch a v ich ochrannom pásme zakazuje najmä fajčiť, odhadzovať horiace alebo tlejúce predmety alebo používať otvorený plameň na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru," priblížil riaditeľ Okresného riaditeľstva HaZZ v Poprade Ondrej Šproch. Ľudia by v tomto období nemali ani vypaľovať porasty bylín, kríkov a stromov či spaľovať horľavé látky na lesných pozemkoch.

Vlastníci, správcovia alebo užívatelia lesných pozemkov sú povinní zabezpečovať v lesoch a v ich ochrannom pásme hliadkovaciu činnosť. "Pre osoby vykonávajúce túto činnosť musia vypracovať časový harmonogram s určením trasy pochôdzok a s uvedením konkrétnych časov a miest, kde sa má hliadkovacia služba v danom čase nachádzať, zabezpečiť jej vhodný systém spojenia s ohlasovňou požiarov," poznamenal. Okrem toho je potrebné umiestniť dostatočné množstvo protipožiarneho náradia na určenom mieste v závislosti od plochy lesných porastov, rovnako aj udržiavať existujúce príjazdové cesty a zdroje vody v stave, ktorý umožňuje bezproblémový príjazd hasičských jednotiek na zásah. "Pracovné stroje, ako sú napríklad lesné traktory, ktoré sa používajú na spracovanie dreva a zvyškov po ťažbe, musia byť vybavené prenosnými hasiacimi prístrojmi, ale aj účinným zachytávačom iskier," uzavrel Šproch.