Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Stádo antilopy bongo v bojnickej zoo sa rozrástlo o tri mláďatá

Na archívnej snímke samček antilopy bongo. Foto: TASR - Alexandra Moštková

Ide pravdepodobne o najkrajšiu pralesnú antilopu. Má červeno-hnedé sfarbenie a rohy. Typických je pre ňu desať až 16 zvislých bielych pásov.

Bojnice 30. apríla (TASR) - Stádo antilopy bongo v Národnej zoologickej záhrade v Bojniciach sa rozrástlo o tri mláďatá. Ide o najväčší počet mláďat tohto druhu, ktoré sa tam narodili v jednom období. Informovala o tom zoo na svojom webe.

"Najstaršia samička sa narodila 5. marca a dostala meno Daudi, čo znamená milovaná. Samček Kamo k nej pribudol 9. marca, význam jeho mena je skromný bojovník. Trojicu nezbedníkov uzatvára Amari, ktorý sa narodil 30. marca a jeho meno znamená sila," priblížila zoo.

Matky sa o mláďatá podľa nej starajú výborne a trojica si pomaly zvyká aj na vonkajšie výbehy. Zoo v tejto súvislosti prosí návštevníkov, aby sa správali ohľaduplne a mladé neplašili.

"Antilopa bongo patrí podľa Medzinárodnej únie pre ochranu prírody medzi kriticky ohrozené druhy. Predpokladá sa, že počty vo voľnej prírode klesajú. Populáciu ohrozuje najmä lov pre mäso, trofeje a strata prirodzeného prostredia," pripomenula bojnická zoo.

Ide pravdepodobne o najkrajšiu pralesnú antilopu. Má červeno-hnedé sfarbenie a rohy. Typických je pre ňu desať až 16 zvislých bielych pásov. Vyznačuje sa prehnutým chrbtom, ktorý je uspôsobený na podliezanie porastov. Pohybuje sa pomaly, povahou je to citlivé a plaché zviera.

"S chovom tejto chúlostivej antilopy sme začali v 90. rokoch 20. storočia, prvé mláďa sa narodilo v roku 1999,"
dodala zoo.