Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

SPU v Nitre získala financie na pokračovanie aktivít v aliancii INVEST

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Študenti môžu študovať a pracovať v rôznych európskych krajinách, v rôznych jazykoch a v rôznych sektoroch a akademických disciplínach.

Nitra 12. júla (TASR) - Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v Nitre získala finančné zdroje na pokračovanie aktivít vo svojej aliancii INVEST. Iniciatíva Európskej univerzity poskytuje podporu alianciám inštitúcií vysokoškolského vzdelávania, ktorých cieľom je spájanie novej generácie Európanov, informovala hovorkyňa SPU Renáta Chosraviová.

Študenti môžu študovať a pracovať v rôznych európskych krajinách, v rôznych jazykoch a v rôznych sektoroch a akademických disciplínach. Vďaka týmto alianciám môžu získať titul kombináciou štúdia vo viacerých európskych krajinách, čo prispieva k medzinárodnej konkurencieschopnosti vysokoškolských inštitúcií v Európe. Iniciatíva Európskej univerzity je tiež jedným z pilierov budovania Európskeho vzdelávacieho priestoru.

Vyhodnotenie výzvy, ktoré oznámila Európska komisia, prinieslo sedem nových aliancií Európskych univerzít a väčší počet už existujúcich aliancií, ktoré týmto spôsobom získali dodatočné financovanie. Do celkového počtu 50 aliancií je aktuálne zapojených viac ako 430 inštitúcií vysokoškolského vzdelávania v 35 krajinách. Patria sem všetky členské štáty EÚ, Island, Nórsko, Albánsko, Bosna a Hercegovina, Čierna Hora, Severné Macedónsko, Srbsko a Turecko.

Na jeseň tohto roka Európska komisia zverejní ďalšiu výzvu za účelom dosiahnuť cieľ Európskej stratégie pre univerzity, ktorým je do polovice roka 2024 rozšíriť počet aliancií európskych univerzít na minimálne 60 s viac ako 500 univerzitami.