Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

VIDEO: Spoluprácu človeka s koňmi predstavili furmani so záprahmi

Súťaž Furmanské preteky v lesoparku Sobraneckých kúpeľov pri Sobranciach 20. augusta 2017. Na snímke disciplína práca s drevom. Foto: TASR - Roman Hanc

Sily si zmerali v troch súťažných disciplínach, a to furmanský slalom, práca s drevom a silová súťaž.

Sobrance 20. augusta (TASR/Teraz.sk) – Spoluprácu človeka s koňmi pri práci dnes v lesoparku Sobraneckých kúpeľov predstavili furmani so siedmimi záprahmi. Sily si zmerali v troch súťažných disciplínach, a to furmanský slalom, práca s drevom a silová súťaž.

O furmanské preteky v Sobranciach je zo strany verejnosti každoročne veľký záujem. "Furmani, ktorí súťažia, pochádzajú z celého Slovenska. Do regiónu tak prichádzajú ľudia nielen z blízkeho, ale aj širokého okolia a okrem pretekov si pozrú aj zaujímavosti, ktoré sa v Sobranskom okrese nachádzajú," uviedla pre TASR za mesto Sobrance ako spoluorganizátora podujatia Marika Kasičová.



Záujemcovia, ktorí dnes do areálu lesoparku zavítali, mali možnosť okrem furmanov a koní vidieť množstvo sprievodných aktivít. Pre deti bola pripravená lesná pedagogika či remeselníci, ktorí predstavili ukážky svojej práce. Mali možnosť si tiež vyskúšať tvorivé workshopy, ako je plieskanie bičom, kováčska vyhňa či keramická dielnička.

Súťažilo sa o najlepší furmanský guláš, v programe nechýbali vystúpenia folkloristov. Diváci počas dňa rozhodovali tiež o Najkrajšom páre koní. Sily vo varení špecialít si zmerali kuchári z rôznych krajín. Na programe bola tiež výstava fotopríbehov z regiónu. V podvečerných hodinách pripravili organizátori pre návštevníkov tiež koncert Kandráčovcov a kapely Freedeggs.

Furmanské preteky sú v tomto roku súčasťou zoznamu TOP podujatí programu Košického samosprávneho kraja Terra Incognita.