Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Regióny

V Spišskej Kapitule sa podarilo obnoviť historický drevený strop

Spišská kapitula. Foto: TASR/Milan Kapusta

Historického autora stropu a arkád identifikovať nevedia, nakoľko vtedy nerealizovali projektové dokumentácie.

Spišské Podhradie 15. novembra (TASR) - V Spišskej Kapitule sa podarilo vďaka dotácii z Prešovského samosprávneho kraja (PSK) obnoviť historický drevený strop. Peter Matis z projektového oddelenia Spišského biskupstva pre TASR uviedol, že vzácny strop objavili náhodou pri rekonštrukcii Kanónie č. 14, ktorá je jedným z objektov Spišskej Kapituly zapísanej v zozname UNESCO.

"Bol prekrytý novodobou omietkou a okrem neho sme objavili aj zamurované renesančné arkády a historickú zamurovanú pec. Po tomto objave sme pod dohľadom Krajského pamiatkového úradu Prešov vykonali hĺbkový reštaurátorsky výskum, ktorý určil, akým spôsobom tento strop a arkády budeme môcť zreštaurovať," objasnil Matis. Dodal, že strop je vzácny, nakoľko dodáva pamiatke autentickejší vzhľad a samotnú historickú hodnotu. Zdôraznil, že v novodobej histórii sa pri pamiatkach urobilo mnoho chýb, a práve takéto objavy a následné reštaurovanie im prinavracajú historickú hodnotu a vzhľad.

Historického autora stropu a arkád identifikovať nevedia, nakoľko vtedy nerealizovali projektové dokumentácie. Je však známy autor objavených malieb, tie však na reštaurovanie ešte čakajú. "Predpokladá sa, že objekt mohol byť postavený už okolo 14. storočia. S istotou však vieme, že v 17. storočí už stáli všetky terajšie kanónie. V tomto storočí prešli aj kanónie renesančnými prestavbami. Spomínané maľby sú pravdepodobne tvorbou Felixa Deberta," objasnil Matis.

Obnova stropu spočívala v jeho ošetrení, impregnácii proti škodcom, výmene poškodených častí, obnove prasklín a vyretušovaní jeho vzhľadu. Celkové náklady na rekonštrukciu stropu i arkád bola na úrovni 21.000 eur. Práce začali v marci a ukončili ich len nedávno. "Je to ďalší malý krôčik v zachovaní kultúrneho dedičstva, ktoré nám bolo zverené. Ak generácie pred nami dané pamiatky zachovali, je to naša povinnosť v tom pokračovať a zachovať ich pre ďalšie generácie. Preto každá hoc aj malá nepatrná obnova je krokom na tejto ceste," skonštatoval Matis.

Hovorkyňa PSK Daša Jeleňová uviedla, že v aktuálnom roku získalo podporu krajskej samosprávy nateraz 29 projektov s kultúrno-historickým akcentom, medzi ktoré sa prerozdelila alokácia 130.000 eur. Okrem Spišskej Kapituly podporili aj projektové zámery obnovy vežových hodín, výstavby pamätníka i záhradného chodníka v areáli kultúrnej pamiatky, projekt vybavenia interiéru kaštieľa v Radaticiach, či obnovu kaštieľskej pekárne vo Finticiach.