Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Regióny

ŠOPORŇA: Žiaci ZŠ s MŠ sa rozhodli podať pomocnú ruku prírode

Foto: TASR/Henrich Mišovič

Brigády na Vodnej priehrade Kráľová sú v Šoporni už tradíciou.

Šoporňa 25. apríla (TASR) - Žiakom a učiteľom Základnej školy s materskou školou v Šoporni nie je ľahostajné, v akom prostredí žijú a trávia svoj voľný čas. Rozhodli sa preto podať pomocnú ruku prírode. Po vzore nadšencov z obecného úradu, vodných športovcov, obyvateľov obce v spolupráci s pracovníkmi Správy Dolného Váhu Slovenského vodohospodárskeho podniku zorganizujú v piatok (26.4.) brigádu. Budú čistiť brehy Vodnej priehrady Kráľová. Uviedol to starosta Šoporne Milan Vlček.

Pokračoval, že v tomto roku je to už druhá veľká brigáda na priehrade. "Prvá sa konala 23. marca, kedy pracovníci obecného úradu, vodní športovci, hasiči a desiatky dobrovoľníkov vyzbierali vyše 200 vriec odpadu – fliaš, pneumatík, nárazníkov z áut či iných naplavenín," konkretizoval. Vtedy sa vyčistil 500-metrový úsek brehu. Starosta očakáva, že vyše 300 žiakov v piatok vyčistí ďalších 500 metrov.

Brigády na Vodnej priehrade Kráľová sú v Šoporni už tradíciou. Založil ju dnešný starosta v roku 2007, kedy bol riaditeľom tamojšej základnej školy. "Odvtedy každoročne pred letnou sezónou dobrovoľníci a žiaci, ktorým záleží na prostredí, v ktorom žijú, zbierajú odpad po nezodpovedných spoluobčanoch," podčiarkol Vlček.

Vodná priehrada Kráľová je obľúbeným miestom oddychu nielen Šoporňanov, ale aj mnohých obyvateľov okolitých obcí. Je súčasťou Vodného diela Kráľová, ktoré má rozlohu viac ako desať kilometrov štvorcových.