Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Slovensko zatiaľ uhralo v zápase s povodňami remízu, hodnotí Kaliňák

Rozvodnená rieka Dunaj v katastri obce Patince pri Komárne v sobotu 8. júna 2013. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Obyvateľov v okolitých obciach trápi spodná voda, ktorá zaplavuje polia i pivnice domov.

Štúrovo 8. júna (TASR) – Situácia v Komárne sa stabilizovala, začína sa posledná fáza zápasu s povodňou na slovenskom území, v Štúrove. „V tomto zápase zatiaľ podľa mňa remizujeme vo všetkých smeroch,“ zhodnotil minister vnútra Robert Kaliňák situáciu.

Dunaj v Štúrove dosiahol hladinu 804 centimetrov a podľa očakávania by mal stúpnuť o ďalších 10 centimetrov. „Kulmináciu očakávame v priebehu piatich – šiestich hodín. Situácia je pokojná, nič vážne sa nedeje, rezerva na hrádzi je ešte necelých 60 centimetrov,“ zhodnotil primátor Štúrova Ján Oravec. Rizikový úsek je podľa slov ministra Kaliňáka v miestach plánovanej stavby malého prístavu. „Podnikateľ odkryl navýšenú časť hrádze, ktorá tam bola a už ju nedostaval, lebo sa rozhodol projekt napokon nerealizovať.“ Podľa primátora tu už žiadne riziko nehrozí, vojaci, hasiči i policajti spolu s miestnymi dobrovoľníkmi kritický úsek spevnili a zabezpečili proti povodniam.

Obyvateľov v okolitých obciach trápi spodná voda, ktorá zaplavuje polia i pivnice domov. V Moči vypomáhali vojaci pri spevňovaní hrádze, na ktorej sa objavili priesaky. V Patinciach je zaliaty prístav, uzavretá je jediná prístupová cesta do Choče, ktorú zaliala voda. Problémy má maďarský Ostrihom na opačnej strane rieky, kde voda zaplavila jedinú prístupovú cestu k mostu Márie Valérie, ktorý spája Štúrovo s Ostrihomom. Most museli ráno krátko po ôsmej hodine uzavrieť pre autá i pre peších. „V súčasnosti už môžu občania po meste prechádzať, majú urobenú provizórnu lávku, aby sa dostali na most v Ostrihome. Pre autá je most uzatvorený,“ potvrdil Oravec.