Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Slávni operní speváci vyleteli z dolnodubovského hniezda

Na snímke hlavná cesta v obci Dolné Dubové, 20. október 2017 Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Dolné Dubové je rodiskom niekoľkých operných spevákov.

Dolné Dubové 21. októbra (TASR) – Dolné Dubové pri Trnave sa od iných obcí vo svojom okolí, ale aj na celom Slovensku, odlišuje počtom rodákov, ktorí prerazili v opernom speve. Ako svoju rodnú obec ju má v životopise zapísanú svetový basista Štefan Kocán, sólista Opery Slovenského národného divadla Pavol Remenár i sopranistka predchádzajúcej generácie Štefánia Hulmanová. K tomu treba prirátať Rastislava Kocána, ktorý okrem spievania pôsobí aj ako pedagóg spevu a významného dirigenta Jozefa Sviteka, ktorý dlhodobo viedol Detský spevácky zbor Československého rozhlasu. Z iného súdka je sochár Justín Hrčka či hovorca Ministerstva kultúry SR Jozef Bednár.

Tieto mená možno nájsť v monografii Dolné Dubové 1262-2012, ktorú obec vydala k výročiu prvej písomnej zmienky. Nezabudla ani na scenáristu, kameramana a režiséra animovaného filmu Milana Horvatoviča či prezidenta Slovenskej kynologickej jednoty, šľachtiteľa Jozefa Jursu. "Niektorí z nich už nežijú, ostatných sme pozvali na oslavy výročia a tak si účastníci mohli vtedy vypočuť jedinečný koncert operných hviezd," zaspomínal starosta obce Peter Bobek.

Výročie bolo výnimočnou príležitosťou na kultúrny zážitok, ale ani v bežnom roku nemajú obyvatelia Dolného Dubového núdzu o spoločenské podujatia. "Najnavštevovanejšou býva letná Dubovská pohoda spojená s varením guľáša, súťažami pre dospelých, programom pre deti," povedal Bobek. V ostatných mesiacoch sú to podujatia viažuce sa k sviatkom. "Napríklad pred Vianocami máme vianočný koncert a trhy, na ktorých sa predávajú výrobky od detí a zisk ide na aktivity školy," dodal starosta. Na fašiangy si zas neodpustia sprievod maškár, ku Dňu matiek či Dňu seniorov a ďalším pripravujú spoločné stretnutia. "Tento rok budeme miestom piateho ročníka celoslovenského zrazu otužilcov, ktorí to skúšajú vo vodách našej priehrady. Akciu organizujú Trnavskí bíli medvedi a obec vytvára pre účastníkov potrebné zázemie. Vlani ich prišlo až 183," informoval Bobek. Otužilcom fandí, ale sám sa namočiť ešte nevyskúšal.

Starosta povedal, že obci robia dobré meno dobrovoľní hasiči, ktorí teraz majú k dispozícii aj novú techniku, funguje poľovnícke združenie Jastrab, občianske združenia Dolnodubovčan, čo sú starí futbaloví páni, ktorí sa venujú aj deťom v rámci projektu Pohyb vonku. Obyvatelia obce chodia držať palce na štadión futbalistom TJ Družstevník a aktivity vyvíja aj organizácia Zväzu zdravotne postihnutých. "Naši seniori sú v spoločnej organizácii s obcou Dechtice a Dobrou Vodou," povedal starosta.