Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Slanický ostrov umenia na Orave privíta prvých návštevníkov v sezóne

Na snímke turistická atrakcia a výhľad na Oravskú priehradu a Slanický ostrov umenia. Foto: TASR- Daniel Stehlík

Expozície na ostrove sprístupnili do 6. októbra.

Námestovo 1. mája (TASR) - Slanický ostrov umenia uprostred Oravskej priehrady v Námestove privíta v stredu prvých návštevníkov v tomto roku. Otvárajú tam novú letnú sezónu. TASR o tom informoval riaditeľ správcovskej Oravskej galérie Michal Čajka.

"Návštevníkom ponúkame vyhliadkovú plavbu po priehrade. Rovnako tak prehliadku dvoch expozícií tradičného ľudového umenia a menšej expozície venovanej historickým a spoločenským súvislostiam vzniku priehrady. Loď s kapacitou 90 miest premáva na ostrov z prístavu číslo dva v Námestove - Slanickej Osade," priblížil Čajka.

Prírodné prostredie hornej Oravy a tamojšie expozície podľa riaditeľa každoročne lákajú mnoho návštevníkov z domova aj zo zahraničia. Dominantou ostrova je Kostol Povýšenia svätého Kríža, ktorý je jedným z mála pamiatok po zatopenej obci Slanica. Okrem neho sa na ostrove zachovali aj viaceré zastavenia pôvodnej slanickej kalvárie, hrobka rodiny Klinovských a pôvodný obecný cintorín. Ostrov sa po istom čase dostal do správy Oravskej galérie a stal sa miestom prezentácie ľudového umenia.

Čajka zdôraznil, že sa každý rok snažia obohatiť kultúrny program na ostrove o nové formáty spoločenského a kultúrneho vyžitia. Okrem tradičných podujatí budú môcť návštevníci túto sezónu zažiť tretí ročník Detského Slanického ostrova umenia a druhý ročník Festivalu súčasného vizuálneho umenia. Ako novinku uvedú podujatie Nedeľa na ostrove, v rámci ktorého chcú priblížiť rôzne umelecké materiály.

"Pre návštevníka je pripravená mobilná aplikácia sprievodcu po ostrove a platobný terminál priamo na lodi. Cez hlavnú turistickú sezónu bude k dispozícii rezervačný online systém," načrtol riaditeľ. Vyzdvihol, že v prístave sa opäť rozrástla oddychová plocha pre rodiny s deťmi a pre cyklistov bude pripravený cykloservisný stojan.

Expozície na ostrove sprístupnili do 6. októbra. Turistov prepraví loď OG Slanica, ktorú galéria zakúpila v roku 2005 z prostriedkov svojho zriaďovateľa, Žilinského samosprávneho kraja. Vlani bol Slanický ostrov umenia jednou z najnavštevovanejších destinácií v rámci Žilinského kraja, zavítalo naň zhruba 51.000 turistov.