Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

V Skalici sa začne diecézna fáza blahorečenia Jána Havlíka

Historickou a umeleckou dominantou farského kostola sv. Michala Archanjela v Skalici je hlavný oltár. Kostol vybudovali v r.1777 - 1785. Na oltári je monumentálny obraz sv. Michala. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Blahorečenie alebo beatifikácia je proces, ktorý predchádza v katolíckej cirkvi vyhláseniu konkrétnej osoby za blahoslavenú/blaženú, pričom sa podrobne skúma jej život, postoje a skutky.

Skalica 8. júna (TASR) - Diecéznu fázu procesu blahorečenia Jána Havlíka, rodáka z obce Dubovce, otvorí v nedeľu 9. júna vo Farskom kostole sv. Michala Archanjela v Skalici bratislavský arcibiskup, metropolita Stanislav Zvolenský. Ján Havlík bol bohoslovec Misijnej spoločnosti sv. Vincenta de Paul a mal by byť prvým blahorečeným z regiónu Záhoria.

Ján Havlík, ktorého v rodnom kraji všetci poznali ako Janka, sa narodil v roku 1928, po maturite mal nastúpiť na štúdium teológie na Bohosloveckej cyrilometodskej fakulte v Bratislave. Pre protináboženské tendencie v spoločnosti to však nemohol urobiť a  vstúpil ako kandidát vincentínov do noviciátu v Ladcoch. V „barbarskej noci vincentínov“ z 3. na 4. mája 1950 bol spolu s ostatnými novicmi násilne vyvezený z Apoštolskej školy do preškolovacieho ústavu v Kostolnej a následne poslaný na nútené práce na stavbu Priehrady mládeže do Nosíc. Po prepustení odišiel do Nitry, kde popri zamestnaní pokračoval v teologickom štúdiu a formácii. V októbri 1951 ho ŠTB zatkla. Jeho vyšetrovacia väzba spolu s mučením trvala 15 mesiacov. Vo februári 1953 sa konal v Nitre súdny proces v kauze Štefan Krištín a spol. a Jána Havlíka v rámci neho odsúdili za velezradu na 10 rokov. Výkon trestu začal v uránových baniach v jáchymovskom tábore Rovnosť. V priebehu týchto 10 rokov vystriedal viacero pracovných táborov.

Koncom leta 1958 bol druhýkrát obžalovaný pre misijnú službu spoluväzňom a dostal rok väzby navyše. Lenže jeho zdravie následkom fyzického a psychického týrania už bolo v roku 1960 natoľko chabé, že ho poslali do väzenského lazaretu. V októbri 1962 ho s podlomeným zdravím prepustili na slobodu. Zomrel 27. decembra vo veku 37 rokov na ulici opretý o popolnicu.

Blahorečenie alebo beatifikácia je proces, ktorý predchádza v katolíckej cirkvi vyhláseniu konkrétnej osoby za blahoslavenú/blaženú, pričom sa podrobne skúma jej život, postoje a skutky. Základom blahorečenia sú najmenej dva zázraky, ich pravdivosť skúma regionálnym biskupom vymenovaná komisia. Proces blahorečenia môže prebiehať dvoma spôsobmi – cestou martýria alebo cestou hrdinských cností. Po uzavretí prvej, diecéznej fázy procesu je prípad s celou dokumentáciou posunutý do Ríma, kde sa začína druhá, rímska fáza.