Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Situáciu s komármi v bratislavskom kraji bude riešiť krízový štáb

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba ho zvolal v reakcii na situáciu, na ktorú sa sťažujú starostovia i verejnosť.

Bratislava 11. júna (TASR) – V súvislosti s premnoženými komármi v obciach na Záhorí v povodí rieky Moravy sa v stredu (12.6.) ráno zíde krízový štáb. Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba ho zvolal v reakcii na situáciu, na ktorú sa sťažujú starostovia i verejnosť.

"Kraj stojí za starostami a bude hľadať spoločné riešenie aj napriek tomu, že postreky proti komárom nie sú povinnosťou samosprávnych krajov,” tlmočila vyjadrenie vedenia BSK hovorkyňa kraja Lucia Forman.

Nespokojnosť s postupom kraja v súvislosti s premnožením komárov prezentovali starostovia na utorkovom stretnutí so zástupcami BSK. Samosprávy tvrdia, že súčasný stav je už kalamitou a od kraja žiadajú zásah. Starostovia Záhorskej Vsi i Vysokej pri Morave Boris Šimkovič a Dušan Dvoran zároveň poukázali na fakt, že chemický postrek, ktorý by bol účinný, kraj odmieta. Upozorňujú, že krajom presadzovaný spôsob zabránenia premnoženia komárov použitím biologického prípravku, ktorý ničí larvy komárov, je v terajšej situácii, ktorá nastala po vyliatí Moravy na polia, neúčinný.

Téma komárov rezonuje aj v bratislavských mestských častiach. Dúbravka požiadala o preverenie situácie okrem BSK a hlavného mesta aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ). Ten sa záležitosťou zaoberá, potvrdila TASR hovorkyňa úradu Katarína Nosálová.