Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Šaľa ponúka osamelým seniorom priame napojenie na mestskú políciu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Obyvatelia Šale oň môžu žiadať na mestskej polícii.

Šaľa 24. septembra (TASR) - Šalianska radnica začala ponúkať seniorom novú službu. Vďaka prístroju SeniAngel môžu byť osamelo žijúci dôchodcovia napojení priamo na mestskú políciu. Pomocou tlačidla SOS si užívateľ môže privolať pomoc, v prípade pádu zavolá prístroj pomoc sám.

Ak s tým bude užívateľ súhlasiť, mestská polícia bude mať k dispozícii aj údaje o jeho zdravotnom stave. "V prípade volania spustí náš maják alarm a mestská polícia vie okamžite kontaktovať občana. Vieme s ním byť v kontakte aj v prípade, že by sa nedokázal sám ohlásiť, pričom počujeme všetko, čo sa okolo neho deje," vysvetlil náčelník Mestskej polície (MsP) v Šali Peter Krokavec.

Prístroj funguje vďaka SIM karte. Poplatok za jej prevádzku je 12 eur mesačne. Mesto zatiaľ objednalo 25 prístrojov, no v prípade záujmu obyvateľov vie tento počet navýšiť. Obyvatelia Šale oň môžu žiadať na mestskej polícii.

Výhodou prístroja je, že dokáže človeka lokalizovať v meste i jeho okolí. "Stalo sa nám, že starší občan vyrazil na prechádzku, no zabudol si ráno dať lieky. Prišlo mu nevoľno, bol dezorientovaný, nevedel trafiť domov. Nie je problém takéhoto človeka nájsť. Aj keď sa on neohlási mestskej polícii, ale budú ho hľadať jeho blízki, vieme ho podľa GPS nájsť, vieme ho lokalizovať," vysvetlil primátor Šale Jozef Belický.