Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

PIROŠÍK: Obyvateľom ŽSK chcem v politike ponúknuť jasnú alternatívu

Foto: Ilustračné foto: TASR

Stanislav Pirošík (VZDOR – strana práce, Komunistická strana Slovenska) kandiduje na predsedu Žilinského samosprávneho kraja.

Žilina 24. októbra (TASR) – Ponúknuť obyvateľom Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) jasnú alternatívu v politike a ukázať, že je možné byť neskorumpovateľný, chce kandidát na predsedu ŽSK Stanislav Pirošík (VZDOR – strana práce, Komunistická strana Slovenska).

Prečo ste sa rozhodli uchádzať o post predsedu ŽSK?

Chcem ukázať obyvateľom ŽSK jasnú alternatívu v politike medzi kapitalistickými politikmi a tými, ktorí vyznávajú iné hodnoty, na prvom mieste majú napĺňanie potrieb pracujúceho obyvateľstva. Tiež im chcem ukázať, že je možné a reálne byť neskorumpovateľný.

V čom vidíte najväčšie nedostatky v doterajšom napĺňaní kompetencií ŽSK?

Tie vidím predovšetkým v zdravotníctve. Tiež mám veľké podozrenie, že sa tu rozhadzujú peniaze po známostiach rôznym firmám, ale pokiaľ nemám dôkazy, nechcem nikoho obviňovať.

Na ktoré oblasti v kompetencii ŽSK by ste sa chceli zamerať?

Môj program je zameraný predovšetkým na zmenu spôsobu prístupu k problémom. Žiadnu oblasť nechcem riešiť od stola a výhradne s manažmentom či vedúcimi predstaviteľmi. Sú to často práve radoví zamestnanci a tí, ktorých sa daná oblasť dotýka (napr. pacienti, cestujúci), ktorí vedia jasne popísať problémy, s ktorými sa stretávajú a môžu byť veľmi nápomocní pri hľadaní riešení. Hlavné oblasti, na ktoré sa chcem zamerať, sú zdravotníctvo, doprava, školstvo, ale i cestovný ruch.

Aké by boli prvé kroky po vašom zvolení za predsedu samosprávneho kraja?


Dôsledný audit fungovania, financovania a zvolávanie konferencií v každej oblasti, kde má ŽSK svoje kompetencie. Vypočuť si názory tých, ktorých sa rozhodnutia kraja dotýkajú. So svojím novým pracoviskom sa budem musieť čo najlepšie zoznámiť.

Zastupiteľstvo ŽSK býva zložené najmä z klubov koalícií a silných politických strán. Neobávate sa komunikácie s poslancami v prípade vášho zvolenia za predsedu ŽSK?

Vo svojom živote sa stretávam s rôznymi ľuďmi a nikdy som nemal problém spoločnej práci s človekom, ktorý mal iný politický názor. Pokiaľ to budú normálni ľudia, nevidím problém. Poviem to otvorene: každý názor je prakticky stranícky, každý človek je svojím politickým názorom straník. Bez ohľadu na to, či je, alebo nie je členom strany. Napríklad už len v tom, či uznáva, alebo neuznáva kapitalistické zriadenie, ale dá sa to triediť aj ďalej. Niekto je viac prozápadný, niekto skôr proruský, niekto je viac liberál, iný konzervatívec a tak ďalej. Najlepšie sa to demonštruje na našom súčasnom pánovi prezidentovi. Napriek tomu, že jeho kampaň sa niesla pod heslom "Prvý nezávislý prezident", jeho kroky v domácej i zahraničnej politike sú stranícky jasne identifikovateľné.