Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

R. Repický z Michaloviec zbiera a reštauruje historické kuchynské váhy

Zberateľ kuchynských váh Rudolf Repický (na snímke) z Michaloviec vystavoval svoje historické váhy v priestoroch kaštieľa v obci Senné, okres Michalovce. Zberateľstvu a rekonštruovaniu váh sa venuje niekoľko rokov a na svojej prvej výstave mal vystavených 90 kusov váh rôznych druhov. Foto: TASR/Roman Hanc

K neobvyklému koníčku sa dostal cez svojich starých rodičov, u ktorých jednu takúto kuchynskú pomôcku videl po prvý raz.

Michalovce 7. apríla (TASR) - Rudolf Repický z Michaloviec zbiera a reštauruje historické kuchynské váhy už niekoľko rokov. K neobvyklému koníčku sa dostal cez svojich starých rodičov, u ktorých jednu takúto kuchynskú pomôcku videl po prvý raz.

"Všimol som si ju, že má zaujímavý mechanizmus, tak som ju dal do poriadku, pomaličky som ju zreštauroval a páčila sa mi," povedal pre TASR. Postupne začal hľadať ďalšie kusy a tejto záľube sa venoval intenzívnejšie. V tejto súvislosti navštevuje aj rôzne burzy, na ktorých staré kuchynské váhy vyhľadáva a následne ich opravuje. Väčšina z nich je totiž zničená, zhrdzavená. Najviac ho teší výsledný efekt a to, že kuchynskú váhu sfunkčnil.



Na svojej prvej výstave, ktorú pre verejnosť sprístupnil v Sennom v Michalovskom okrese, vystavoval viac ako 90 z nich. "Mám ich aj viac, ale treba ich zreštaurovať," uviedol s tým, že medzi ne patria okrem iných visiace, ale aj poštové váhy, na ktorých vážili obálky alebo menšie balíčky.

Väčšina predmetov pochádza z Maďarska zo šľachtických alebo zámožnejších rodín. V zbierke má aj váhy, ktoré sú viac ako 100 rokov staré.