Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Rimavskosobotské múzeum vystavuje fotografie udalostí z augusta 1968

Ilustračná snímka.. Foto: TASR archív

Na dobových fotografiách spoznávame dnešnú Ulicu SNP a budovu hotela Tatra v Rimavskej Sobote, ako i reakcie obyvateľstva na objavenie sa cudzích tankov v centre mesta.

Rimavská Sobota 20. augusta (TASR) – Súbor fotografií, ktoré zachytávajú vpád sovietskych vojsk dňa 21. augusta 1968 v Rimavskej Sobote a okolí, vystavuje do konca septembra Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote. Podľa slov jeho historičky Évy Kerényi sa snímky do zbierok GMM dostali vďaka Igorovi Mikitovi a Václavovi Furmánkovi.

"Na dobových fotografiách spoznávame dnešnú Ulicu SNP a budovu hotela Tatra v Rimavskej Sobote, ako i reakcie obyvateľstva na objavenie sa cudzích tankov v centre mesta. Fotografie dokumentujú aj dvojjazyčnosť Rimavskej Soboty v 60. rokoch 20. storočia, o čom svedčia plagáty vyzývajúce obyvateľstvo svojím podpisom podporiť Dubčekovo vedenie a na okamžitý odchod okupačných vojsk z nášho územia," uviedla Kerényi.

Dodala, že na ďalších čierno-bielych snímkach sú ľahké obrnené vozidlá a tanky sovietskej motorizovanej pechoty na uliciach Tornale. "Je možné vidieť aj sovietsky sanitný autobus so zranenými na uliciach. Autorom týchto fotografií je archeológ Václav Furmánek, ktorý v tom období realizoval archeologický výskum v Tornali a v roku 2016 daroval tieto fotografie múzeu," priblížila historička.