Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Rimavskosobotská nemocnica nakúpi nové prístroje za 5,2 milióna eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Nové technológie, ktoré nemocnica plánuje zakúpiť, väčšinou nahradia tie staršie.

Rimavská Sobota 2. júla (TASR) – Nový lineárny urýchľovač, počítačový tomograf, USG a RTG prístroje, ale aj nové lôžka. To sú niektoré časti z medicínskeho vybavenia, ktoré plánuje v najbližších troch rokoch nakúpiť Nemocnica Svet zdravia Rimavská Sobota. Využije na to nenávratný finančný príspevok, ktorý získala z eurofondov. Celková plánovaná výška investície vrátane spoluúčasti sa vyšplhá na takmer 5,2 milióna eur.

„Vďaka dotácii obmeníme pomerne širokú škálu medicínskej techniky. Dokážeme tak zabezpečiť vyššiu úroveň diagnostiky, minimalizovať využívanie externých dodávateľov služieb, skrátiť čakacie lehoty a najmä poskytnúť vyššiu bezpečnosť pre pacientov pri poskytovaní akútnej zdravotnej starostlivosti,“ vysvetlil námestník pre liečebno-preventívnu starostlivosť Richard Hrubý, ktorý je dočasne poverený aj vedením nemocnice.

Najvýznamnejšou investíciou je podľa jeho slov obstaranie nového lineárneho urýchľovača, ktorý je využívaný pri liečbe nádorových ochorení onkologických pacientov a okrajovo i pri liečbe nenádorových ochorení a ožarovaní krvných derivátov. Na oddelení radiačnej a klinickej onkológie nemocnice nahradí pred niekoľkými rokmi zrenovovaný, avšak starší lineárny urýchľovač.

„Počet onkologických pacientov každoročne stúpa. Nová technológia nám umožní nielen poskytovať nové liečebné techniky, znížiť riziko spojené s ožarovaním, ale aj urýchliť celý proces a liečiť väčšie množstvo pacientov,“ priblížil Hrubý, podľa ktorého sú najbližšie porovnateľné možnosti liečby onkologického ochorenia formou rádioterapie v Košiciach a Banskej Bystrici.

Nové technológie, ktoré nemocnica plánuje zakúpiť, väčšinou nahradia tie staršie. V balíku, ktorý chce zariadenie kúpiť pomocou eurofondov, je napríklad laparoskopická a artroskopická veža, monitory vitálnych funkcií, anestéziologické prístroje a ventilátory pre umelú pľúcnu ventiláciu, ale aj parné sterilizátory či stovka elektricky polohovateľných lôžok a ďalšie špeciálne lôžka.